Ukradená standarta prezidenta skončila rozstříhaná na kousky. Ty jsou teď cenné

V pardubickém muzeu dumají nad počítačem a už asi i tuší, kterou část státního symbolu drží v rukou. "Je to výjimečný exponát," uvedl ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.

V roce 2015 aktivisté vylezli na střechu Hradu a ukradli prezidentskou standartu. Skupina Ztohoven na státní symbol vzala po krádeži nůžky. Prapor rázem připomínal puzzle. Aktivisté ho rozdělili na 1 152 dílů. A ty pak rozdali mezi lidi.

Útržky státního symbolu skončily v obálkách a jednu si při procházce Pardubicemi odnesla právě i pracovnice muzea. Dárek nevyhodila. "Myslím, že by měl v muzeu zůstat jako připomínka věcí přítomných pro generace budoucí," je přesvědčená žena.

[chooze:article;value:333487]

A tyhle kousky už začaly být v hledáčku sběratelů. "Byl byste blázen to vyhodit," uvedl starožitník Dušan Hrdina.

Třeba portrét předposledního prezidenta Československa Gustáva Husáka se dnes prodává za 500 korun, dřív by s ním lidé zatopili. A v tisících korunách se počítá i portrét Václava Havla. "Havel byl tenkrát bezcenný. Dneska má určitou hodnotu," vysvětlil Hrdina.

Proto sběratelé dnes nepodceňují ani kousek hradní látky. Bude ale záležet na tom, kolik sběratel dokáže kousků standarty nashromáždit do jediné sbírky. Ze starého praporu zůstala pouze spodní vrstva. Ta vrchní se musela znovu ušít.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.