Moderní bydlení

Ukrajina a Moldavsko jsou o krok blíž ke vstupu do Evropské unie

"Další milník na cestě rozšíření EU! Velvyslanci nalezli shodu na vyjednávacích rámcích pro věcné zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem," uvedlo Stálé zastoupení České republiky při Evropské unii.

Zahájit přístupová jednání doporučila Evropská komise už loni v říjnu. Formální začátek rozhovorů však zdržoval odmítavý postoj Maďarska.

Právě schválení vyjednávacích rámců je krokem, který umožní proces přijetí Ukrajiny a Moldavska prakticky začít. Vyjednávací rámce musí ještě schválit jednomyslně všech 27 zemí EU, což by teď už měla být formalita.

[chooze:article;value:560140]

​Historicky první mezivládní konference mezi Ukrajinou, Moldavskem a Evropskou unií je pak naplánována na 25. června, potvrdila Belgie, která je předsednickou zemí EU.

Po ní by mělo následovat porovnání legislativy kandidátských zemí s unijním zákonodárstvím a otevření přístupových kapitol v konkrétních oblastech.

Volby do europarlamentu často vyhrály radikální populistické strany, ovlivní to jeho konzistentnost, říká odbornice (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.