Ukrajina čelila masivnímu úderu. Jedna raketa protivzdušné obrany skončila v Bělorusku

Ukrajina vyhlásila ve čtvrtek ráno letecký poplach kvůli raketám, které na ni vyslalo Rusko. První sirény začaly hlásit poplach na jihu území, a to v 5:33 tamního času. V osm hodin už ampliony zněly po celé zemi.

Ukrajinské letectvo potvrdilo vystřelení celkem 69 ruských raket. 54 z nich se podařilo sestřelit protivzdušné obraně. Jedna ze střel S-300, které Ukrajina k obraně používá, údajně podle běloruské státní agentury Belta dopadnout na území Běloruska. Na pokyn prezidenta Lukašenka nyní pracovníci vyšetřovacího výboru a ministerstva vnitra vyšetřují příčiny pádu rakety. Bělorusové později uvedli, že raketu sestřelila jejich protivzdušná obrana.

"Dnes ráno Rusko odpálilo střely s plochou dráhou letu a protiletadlové řízené střely v systému protivzdušné obrany S-300. Podle předběžných údajů bylo odpáleno celkem 69 raket. 54 nepřátelských řízených střel bylo sestřeleno prostředky obranných sil," uvedlo ukrajinské letectvo na svém twitterovém účtu.

Výbuchy se podle webu Ukrajinská pravda ozývaly v několika čtvrtích Kyjeva. Agentura Reuters uvádí, že stejnou situaci zažívali místní i v Žytomyru a Oděse. Ukrajinské úřady uvedly, že výbuchy pochází ze systémů protivzdušné obrany, které sestřelují přilétávající rakety.

Podle zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta Zelenského Kyryla Tymošenka se při útoku na Kyjev zranili tři lidé, mezi nimi i 14letá dívka.

Původně se odhadovalo, že raket bylo zhruba o 50 více. "Na Ukrajinu bylo vystřeleno přes 120 raket, aby ničily kritickou infrastrukturu a zabíjely hromadně civilisty," napsal na Twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Starosta Kyjeva Kličko lidi vyzval, aby si připravili zásoby vody a měli nabité mobilní telefony, protože se mohou ocitnout bez proudu. O ten přišlo podle místního starosty 90 % města Lvov na západě Ukrajiny.

[chooze:article;value:481498]

"Více než 100 raket v několika vlnách. Běžte do krytů. První se přiblíží ke Kyjevu kolem 8:15. K městům východně od Kyjeva mohou dorazit dříve," napsal na svůj facebookový účet poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč.

Oděská a Dněpropetrovská oblast ohlásily odstávky elektřiny s cílem snížit možné škody na energetické infrastruktuře, píše web The Guardian.

Rusové stále bombardují Ukrajinu. Potýkají se ale s nedostatkem munice (12/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.