Ukrajina dostala první tanky od africké země. Podíl na tom měli i Češi

Tanky putovaly z Maroka na Ukrajinu přes Českou republiku, kde prošly opravou, zatím bylo takových strojů dvacet. Maroko se k podpoře Ukrajiny nechalo přesvědčit, jak informoval Kyiv Independent, loni 26. dubna na konferenci v německém Rammsteinu. Jde o první pomoc Ukrajině od afrického státu, který otočil o 180 stupňů.

Po začátku ruské invaze se monarchie s hlavním městem Rabat nejprve snažila zůstat neutrální. Ukázalo to i hlasování ve Valném shromáždění OSN loni v březnu. Tehdy Maroko nebylo pro schválení deklarace odsuzující ruskou agresi na Ukrajině. Rabat se připojil k pětadvaceti africkým státům, které se zdržely nebo nehlasovaly pro.

[chooze:article;value:485934]

​Podle EurAsian Times je i po předání sovětských strojů tankový arzenál Maroka poměrně silný – má například 384 amerických M1A1 a M1A2 Abrams, 150 čínsko-pákistánských tanků VT-1A Al Khalid, stejně jako stovky amerických M48 a M60 Pattonů a 116 rakouských tanků SK-105. Strojů T-72 měla země celkem 136 a Maroko si je pořídilo před dvaceti roky od Běloruska kvůli konfliktům se sousedním Alžírskem. Kolik z těchto tanků nakonec Ukrajina získá, zatím není jasné.

Ukrajinci žádají vyspělejší tanky. Toto jsou horcí kandidáti:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.