Ukrajina hlásí úspěchy u Kursku, Rusové ale postupují jinde

Civilisté s malými dětmi v rukou táhnoucí těžké kufry. Tak popisuje agentura AP pondělní situaci v městě Pokrovsk v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ruská armáda v jeho blízkosti v posledních dnech dosáhla postupu a obyvatelům tak úřady přikázaly evakuaci.

Zatímco totiž Ukrajinci dosahují úspěchů na ruském území na severovýchodě, kde podle slov prezidenta Volodymyra Zelenského chtějí vytvořit nárazníkovou zónu, Rusové stupňují tlak jinde.

[chooze:article;value:561527]

Získat se jim v posledních dnech podařilo vesnice v Doněcké oblasti a daří se jim postupovat směrem k Pokrovsku. "Geolokalizované záběry zveřejněné 18. srpna, na nichž je vidět ruská vlajka v jižní části Zavitne (jihovýchodně od Pokrovska), naznačují, že ruské síly nedávno obsadily Zavitne a Novozhelanne," uvedl americký Institut pro studium války.

Podle ruských válečných blogerů měli obsadit i další obce v oblasti, to ale zatím není možné ověřit. Podle webu The Kyiv Independent Rusové tlačí i na Toreck, který se nachází na frontové linii severně od Doněcku a je důležitým městem Ukrajinské obrany. Při ostřelování tam měli v pondělí zabít jednu ženu a další tři lidi v usedlosti Zarichne, která rovněž leží na frontové linii o 70 km severně.

[chooze:article;value:570113]

Pokrovsk je jednou z hlavních obranných bašt Ukrajiny a klíčovým logistickým uzlem v Doněcké oblasti. Jeho dobytí by ohrozilo obranyschopnost Ukrajiny a její zásobovací trasy. Dobytí Torecku by zase otevřelo přístup k dalšímu klíčovému městu, Časiv Jaru.

Rusko chce mít pod kontrolou všechny části Doněcké a sousední Luhanské oblasti, které dohromady tvoří průmyslový region Donbas. Dobytí obou měst by ho přiblížilo k tomuto cíli. Institut pro studium války uvedl, že ruské síly v posledních šesti měsících postupují v Pokrovské oblasti o asi dva kilometry čtvereční denně.

 Novinář Jiří Just o Vojenské operaci Ukrajinců na ruském území (8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.