Moderní bydlení

Ukrajina musí okamžitě do NATO, vyzvala Francie. Ostatní tak nadšení nejsou

Francouzský ministr zahraničí Jean-Noël Barrot se jednoznačně postavil za Zelenského "vítězný plán". Informuje o tom televize ABC. "Ruské vítězství by bylo posvěcením práva silnějšího, což by posunulo mezinárodní pořádek směrem k chaosu," prohlásil Barrot na tiskové konferenci při sobotní návštěvě Kyjeva a vyzval také další země, aby plán podpořily.

Jeho součástí je přitom také urychlený vstup Ukrajiny do NATO. Sám Zelenskyj tento bod považuje za jeden z nejdůležitějších. Poskytuje podle něj totiž ochranu srovnatelnou s vlastnictvím jaderných zbraní.

I tuto část plánu Francie podle Barrota podporuje. "Pokud jde o pozvání Ukrajiny ke vstupu do Severoatlantické aliance, jsme takové možnosti otevření a diskutujeme o tom s našimi partnery," uvedl podle bulharského webu Fakti Barrot. Ukrajině také přislíbil dodání stíhacích letounů Mirage 2000. První kusy by měly do země dorazit začátkem příštího roku.

[chooze:article;value:579302]

"Tím, že s výjimečnou odvahou vzdorujete útočníkovi, bojujete nejen za územní celistvost Ukrajiny, ale také držíte frontovou linii, která odděluje Evropu od Putinova Ruska," vzkázal dále Barrot Ukrajincům.

Se vstupem nové členské země by ale museli souhlasit všichni členové NATO. A někteří už teď vysílají signály, že s něčím takovým nemůže Kyjev počítat. Jedním z nich je například slovenský premiér Robert Fico, podle kterého by členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci spustilo druhou světovou válku.

Jihlava jednomu z ukrajinských měst přenechá pár trolejbusů. Doplní tamní vozy MHD (10/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.