"Ukrajina není stát," tvrdil Waters v OSN. Cihla ve zdi ruské propagandy, reagovali Ukrajinci

Vlnu kritiky na sebe opět strhl britský rocker Roger Waters. Bývalý zpěvák světoznámé kapely Pink Floyd už v minulosti pobouřil veřejnost svými výroky, v nichž opakoval ruskou propagandu. Tentokrát však jeho výroky zazněly ve vysokých kruzích světové politiky.

Waters totiž přijal pozvání na zasedání Rady bezpečnosti OSN. Pozvalo jej tam Rusko, které je stále jedním z pěti stálých členů Rady. Přítomnost Waterse, který se k zasedání připojil skrze videokonferenci, Rusko obhájilo tím, že zpěvák podle něj reprezentuje 4 miliardy lidí na celém světě, kteří podporují Rusko ve válce na Ukrajině.

[chooze:article;value:488628]

Právě do Ukrajiny se Waters ve svém proslovu strefoval. "Podle mého názoru je idea, že útok na Ukrajinu byl nevyprovokovaný, naprosto šílená," prohlásil podle portálu Daily Mail Waters. Následně dodal, že Ukrajinu řídí nacisté.

S kritikou Ukrajiny rozhodně nešetřil. "Je to velmi, velmi rozdělená země, která ani není pořádným státem. Je to spíš takový děravý, neurčitý experiment," tvrdil Waters. Ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja označil Watersovo vystoupení za přesnou analýzu dění, píše portál Guardian.

S tím ale rozhodně nesouhlasí Ukrajina. Podle ní Waters slouží jako součást ruské propagandy a jeho výrokům by OSN neměla věnovat sebemenší pozornost. "Je to smutné, že jeho bývalí fanoušci vidí, jak se stal jenom další cihlou ve zdi ruské propagandy," komentoval Watersovo vystoupení ukrajinský diplomat Serhij Kyslycja v narážce na skladby Another Brick in the Wall, v překladu Další cihla ve zdi, z alba The Wall od Pink Floyd.

[chooze:article;value:470881]

Mnoho Watersových výroků se nápadně podobá typickým argumentům ruské propagandy. Zpěvák například prohlašoval, že Ukrajina podporuje na svém území nacistické proudy, které ovládly vedení státu, či že Rusko na Ukrajině ve skutečností válčí se Severoatlantickou aliancí nebo že NATO dodávkami zbraní pouze prodlužuje konflikt. Pochvalně se vyjadřoval i o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Přítomnost zakladatele Pink Floyd kritizovali i diplomaté mimo Ukrajinu. "I když si u Rogera Waterse samozřejmě cením jeho minulosti jako vynikajícího hudebníka, jeho kvalifikace k diskuzi o kontrole zbraní či evropské bezpečnostní politice mi unikají," řekl podle portálu Times of Israel americký ambasador Richard Mills.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.