Ukrajina odrazila ruský útok u Avdijivky, Zelenskyj ukázal český simulátor

V průběhu jednoho dne ruští vojáci na Ukrajině důrazně ostřelovali ukrajinské pozice. Bilance řádění jejich jednotek za posledních 24 hodin činí 75 úderů z raketometů a 52 leteckých a 30 raketových útoků. O život podle ukrajinských médií přišlo i několik civilistů. Řadu útoků se prý ale podařilo odrazit. Úspěchy zaznamenala ale i ukrajinská armáda. Jedním z nich je i zásah ruského systému elektronického boje.

U příležitosti svátku letectva pak svůj vděk a respekt ukrajinským pilotům v neděli vyjádřil prezident Volodymyr Zelenskyj. "Naši ukrajinští piloti během války absolvovali již více než 14 tisíc válečných střetů a navzdory všemu zasáhli více než tři a půl tisíce vzdušných cílů, včetně letadel, vrtulníků nebo raket okupantů, a více než dva tisíce bojových dronů," řekl. 

[chooze:article;value:516659]

​Později si ukrajinská hlava státu sama vyzkoušela, jak se pilotuje americký letou F-16. Letecký simulátor této stíhačky poskytla Česká republika. "Na tomto simulátoru ukrajinská armáda v současné době zkouší schopnost moderní technologie. Volodymyr Zelenskyj si to také vyzkoušel a zasáhl jeden z virtuálních cílů," uvedla ukrajinská prezidentská kancelář. 

O dodávky amerických stíhaček se Ukrajina snaží už delší dobu. Od západních spojenců ale dosud žádné nedostala. Výcvik ukrajinských letců, který doteď vázl, by měl začít ještě v srpnu v Dánsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.