Ukrajina patří do EU, říká Talíř. Jen by tam tekly naše peníze, oponuje Mach

Podle Talíře je stěžení to, že prezident Pavel říká, aby si vyjednávací podmínky stanovila Ukrajina: "Pokud má Ukrajina sílu se bránit, nechte ji bránit se, a my jí v tom pomáháme jako napadenému státu, ale nejde to malovat bez nich. Oni si musí říct, jsme schopni se bránit, anebo chceme jednat. Musí to být podle jejich not."

Mach připomněl, že SPD a Trikolóra od začátku volají po mírový jednáních. Obě strany dle jeho vyjádření mají za to, že současná strategie Ukrajiny a Západu je chybná a určitě nevede k tomu výsledku, který si přeje premiér Petr Fiala (ODS), tedy že Rusko musí být totálně poraženo.

"To prostě není realistické. Takže já vnímám ten výrok prezidenta Pavla jako posun k realismu, pokud jde o tu válku. Ukrajina má zatím takový tvrdý postoj, že prostě nepřijme žádná mírová jednání, dokud bude Rusko na jakémkoliv kousku jejich území," shrnul Mach.

Podle něj zmíněné vyjádření ale není z hlavy prezidenta Pavla. "Svědčí to o tom, že celý Západ se chystá na změnu strategie. Já to vítám, jako že je tady konečně vůle jednat o míru než jenom pokračovat v udržování té války," dodal Mach.

[chooze:article;value:555599]

Prezidentovo vyjádření Talíř jako obrat nevnímá: "Já to vnímám jako nějakou kontinuální linku toho, že podporujeme Ukrajinu a stojíme za Ukrajinou, a ona říká, co od nás potřebuje v té pomoci, nebo třeba v těch vyjednáváních."

Mach považuje každé další oddalování mírových rozhovorů za problém: "Mám pocit, že někteří zatvrzelí bojovníci, jako třeba ministryně Černochová (ministryně obrany Jana Černochová (ODS), pozn. red.) nebo Petr Fiala, možná začnou mluvit o mírových jednáních za rok, za dva, za tři, za čtyři, ale to už bude ta ruská armáda posunutá úplně někam dál na západ."

Důvod, proč se nyní Ukrajině na frontě nedaří, vidí Talíř v tom, že nemá dostatečnou podporu Západu: "Jestli tady Petr Mach říkal, že je chyba opakovat stále stejné chyby, tak to je přesně ta situace. V roce 2014 Západ mávnul rukou nad tím, že byl obsazen Krym. Mávli jsme nad tím rukou, nechal jsme to Rusko vyzbrojit a ono zase napadlo celou Ukrajinu, zase šlo o kousek dál. Jestli my teď opět řekneme, tak už dobrý, naivně budeme Moskvě věřit, že už jako stačilo, tak se za pár let dočkáme toho, že se vyzbrojí a půjde zase dál. Jediné řešení je pevná hranice mezi tou totalitou a svobodným západním světem."

Mach na druhou stranu pochybuje o vůli Ukrajiny dále bojovat: "Pokud stovky tisíc bojeschopných mužů uprchli před válkou na Západ, tak to znamená, že oni bojovat nechtějí. A Ukrajina teď zesiluje tlaky na to, aby byli ti lidé vydáváni. Česká vláda začíná v té věci lavírovat. No my jsme proti tomu vydávat ty lidi na jistou smrt."

[chooze:article;value:556139]

Přijetí Ukrajiny do Evropské unie

Debata se také stočila k tomu, zda má smysl přijímat Ukrajinu do Evropské unie. Talíř je jednoznačně pro, ale nečeká žádný krátký proces: "Ukrajina, nemusíme to malovat na růžovo, potřebuje těmi reformami projít. Ale za 10 let, když na tom budeme usilovně pracovat, my, kteří jsme toho názoru, že Ukrajina a Moldavsko můžou Evropskou unii významně posílit, tak věřím, že se součástí unie stanou a že nás tento 40 milionový národ posílí."

Naopak Mach se k této možnosti nestaví zcela příznivě. Nicméně to dle jeho vyjádření vyvěrá i z aktuálního uspořádání Evropské unie. "Kdyby Evropská unie měla tu podobu, jakou měla před rokem 1992 před Maastrichtskou smlouvou, kdy to byla víceméně plus minus dobrovolná spolupráce zemí, tak samozřejmě, ať se přidají další, ať se přidá Ukrajina, ať se přidá Turecko. Ale Evropská unie se vyvinula v mechanismus dotační, zdaňovací a hlavně přehlasovávací. Takže v našem zájmu jako České republiky není, aby přibyl další subjekt, třeba 40milionový, ať by to bylo Turecko nebo Ukrajina, anebo i menší státy Balkánu, kteří by nás mohli v něčem přehlasovávat."

Dodal, že také není v zájmu českého daňového poplatníka, aby české peníze přerozdělované přes Brusel šly do Turecka či do jiných států. "Takže my jsme proti přidávání dalších států," prohlásil Mach. Na celou debatu na téma Ukrajina se můžete podívat pod titulkem článku.

[chooze:poll;value:89fab91aa2decebca2950b22764e62e943c2f4e8;layout:tn_nova]

​Na celý díl pořadu se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.