Moderní bydlení

Ukrajina přiskřípne ropovod Družba. Omezí přívod ruské ropy do Česka

Z ropovodu Družba už brzy nepoteče tolik ropy, co nyní. Poradce ukrajinského prezidenta Michailo Podoljak oznámil, že do Evropy už přes Ukrajinu Družba nebude moci dodávat z Ruska ropu. Datum, kdy se kohoutky částečně uzavřou, je stanovené na 1. ledna 2025, píše portál Ukrajinská pravda.

Právě začátkem příštího roku vyprší některé kontrakty, které Rusku umožňovaly dodávat ropu skrze Družbu přes území Ukrajiny i navzdory tomu, že jsou obě země ve válce. Ukrajina se dříve neodvažovala dohodu porušit. S jejich koncem ale podle Podoljaka už Ukrajinu nic nezavazuje k jejich prodloužení. Část kontraktů ale bude platit i nadále, přičemž ten poslední vyprší až v roce 2029.

Konec se podle Podoljaka týká také zemního plynu, který z Ruska rovněž přestane Družbou proudit. Zároveň ale také dodal, že pokud bude Evropa nakupovat dodávky ropy a plynu z Ázerbájdžánu nebo Kazachstánu, které jsou na síť ropovodů také napojené, nebude mít Ukrajina problém s umožněním dodávek.

[chooze:article;value:566174]

​Část Družby vedoucí přes Ukrajinu zásobuje v současnosti ropou zejména Slovensko, Maďarsko a Českou republiku a do menší míry také Rakousko a Německo. Přerušení dodávek ropy tak pro ně může znamenat energetické problémy.

Česká republika je však naštěstí na konec Družby připravená, zejména díky diverzifikaci zdrojů. "Oznámení, že Ukrajina přestane tranzitovat ruskou ropu a zemni plyn, jsme od UA představitelů slyšeli za poslední tři roky opakovaně. Ať to tentokrát dopadne jakkoli, pro Českou republiku to nebude problém," napsal na sociální síti X zmocněnec ministerstva zahraničí pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Hůř je na tom však Maďarsko. To svůj odběr přesměrovalo do Chorvatska, kudy prochází další z větví ropovodu, to však pro energetickou bezpečnost Maďarska nemusí stačit. "Závislost na přísunu ropy z Chorvatska není jen ekonomicky škodlivá, ale také otevírá Maďarsko potenciálnímu vydírání z Chorvatska," argumentoval podle portálu Daily News Hungary ředitel ropného koncernu MOL Zsolt Hernádi.

Problémy má i Slovensko, které výpadky ropy pocítilo už minulý měsíc. Tehdy Ukrajina uvalila sankce na ruského dodavatele ropy Lukoil. Kvůli tomu měli Slováci omezené dodávky ropy, státní firma Transpetrol však uvedla, že i navzdory výpadkům má Slovensko ropy dost, uvedl portál tvnoviny.sk.

V červnu začaly práce na rozšíření ropovodu TAL. Díky němu nebude muset Česko brát ropu z Ruska (6/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.