Ukrajina přiznala ztrátu části Bachmutu. Rusko má málo munice, tvrdí analytik

Poslední měsíce na bojištích slavili úspěchy Ukrajinci. U Bachmutu je to ale naopak. Po měsících Ukrajina uznává ústup před ruskou armádou. Do Bachmutu pronikají Rusové z jihu i ze severu a snaží se získat nad městem kontrolu. V některých místech se už probili i do obydlených částí.

Intenzivní boje ale neprobíhají jen u Bachmutu. Ruská armáda útočí třeba i na Bilohorivku nebo Vuhledar. "Přátelé, co se děje? Všechna média a internetové zdroje nepřetržitě informují o tom, že nás čeká nějaká bláznivá ofenziva. Ale zapomínají zmínit, že ofenziva už začala," uvedl ukrajinský voják Dmitrij.

[chooze:article;value:488598]

Podle Zelenského byla situace u Bachmutu ústředním tématem jeho schůzky s vedením armády. Obrana města bude údajně i nadále vysokou prioritou ukrajinské armády.

"Zvláštní pozornost je teď věnována Bachmutu. Naší obraně, pokusům okupantů obklíčit město a prolomit tam obranu. Odrážíme je. Jsem vděčný každému bojovníkovi, který projevil odhodlání vzdorovat," sdělila hlava státu.

Několik bruselských médií mezitím informovalo o tom, že by Zelenskyj mohl ve čtvrtek osobně přijet na jednání lídrů zemí Evropské unie (EU) do Bruselu. Z bezpečnostních důvodů ale zatím žádný vysoký představitel unijního aparátu návštěvu ukrajinského prezidenta nepotvrdil. Jediná zahraniční cesta, kterou Zelenskyj od začátku války podnikl, byla loni v prosinci návštěva Washingtonu.

[chooze:article;value:488505]

Rusko zatím údajně přesouvá své jednotky na Donbas. Podle britské rozvědky se připravuje na novou ofenzivu. Podle bezpečnostního analytika Michala Smetany se však postupně Rusku tenčí zásoby munice. "Neznamená to ale, že by v Rusku kompletně došla munice. Je to spíš o tom, že musí municí šetřit. A tím pádem se to projevuje i do té schopnosti, jak se bránit," popsal Smetana.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.