Ukrajina prý osvobodila strategickou Andrijivku. Vedly se o ni zásadní boje

V nově osvobozené malé osadě Andrijivka původně žilo pouze pár desítek lidí, pro Ukrajinu má ale významnou strategickou polohu, protože leží kousek od města Bachmut, o které Rusko a Ukrajina sváděly několikaměsíční boj. Právě tam se vedly asi nejdelší a nejkrvavější bitvy celé dosavadní rusko-ukrajinské války. Letos v květnu také dobytí oznámil šéf ruské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. 

Ukrajinci se stále pokouší dobýt území zpátky a údajně se jim to pomalu daří. Důležitou součástí jsou v tamních bojích drony. "Chceme naše útočné jednotky co nejvíce podporovat, chceme co nejvíce pomáhat, být jejich očima, zneškodňovat granáty. Chceme dělat cokoliv, abychom jim usnadnili cestu. Těžší práce než útok není," řekl během jednoho z pokusů o osvobození vesnice ukrajinský operátor dronu. 

[chooze:article;value:522326]

​Rusko naopak v noci útočilo například v oblasti Nikopolu na jihu země. "I když je v některých částech našeho území relativní klid a mír, měli bychom vždy pamatovat na naše města a vesnice, které jsou téměř neustále pod palbou," připomněl tento týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

Ukrajinská armáda se také nadále snaží přiblížit k poloostrovu Krym, který Rusko už v roce 2014 násilně anektovalo. Kromě nedávného útoku na tamní přístav Sevastopol a potopení ruské ponorky se Ukrajincům ve čtvrtek údajně podařilo poškodit další dvě ruské lodě.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.