Ukrajina rozhodla. Všichni muži se musí hlásit k vojenské službě, i ti v zahraničí

"Mladí muži, kteří dovršili 17 let, musí být zaregistrováni k vojenské službě. Je to povinnost. A týká se to i těch, kteří jsou v zahraničí," uvedl v úterý mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Dmytro Lazutkin. 

Ti, kteří v zahraničí dosáhli věku 17 let, se tak budou muset vrátit na Ukrajinu, kde se mají zaregistrovat v územních náborových střediscích a střediscích sociální ochrany k vojenské službě. Ve středu o tom informoval web Ukrajinská pravda.

​​Mluvčí dále uvedl, že mladí muži se musí na příslušná místa dostavit osobně. Registrace na dálku, například prostřednictvím mobilní aplikace Rezerv+, není možná.

[chooze:article;value:556015]

Podle místních institucí se ale jedná pouze o vojenskou registraci, která nemá nic společného s mobilizací. Počet narukovaných vojáků na Ukrajině se v souvislosti s novým mobilizačním zákonem zvýšil, uvádí Kyiv Independent s odkazem na slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. 

​Nový zákon zjednodušuje identifikaci způsobilých branců a obsahuje i další sankce pro ty, kteří se vojenské službě vyhýbají. Další zákon snížil minimální věk povinné vojenské služby z 27 na 25 let.

Nově může Ukrajina mobilizovat i některé vězně. Podle agentury Unian se to netýká vězňů usvědčených ze znásilnění nebo jiných sexuálních deliktů, vraždy, terorismu nebo vlastizrady.

Válka na Ukrajině ještě několik let potrvá. Je potřeba těsnější mezinárodní spolupráce. Podívejte se na rozhovor s politologem Janem Šírem pro TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.