Ukrajina se dočká nečekané pomoci. Podpoří ji neutrální stát

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se dočkal příslibu nové pomoci od rakouského kancléře Karla Nehammera. Rakousko se přitom dlouhodobě snaží tvářit jako neutrální stát. Není členem NATO a neutralitu má dokonce zakotvenou v ústavě. Kvůli tomu na Ukrajinu neposílá vojenskou pomoc.

"Jako neutrální země nemůžeme a nebudeme poskytovat vojenskou podporu, ale co můžeme udělat, je poskytnout humanitární pomoc ke zmírnění utrpení lidí na Ukrajině a k léčbě vážně zraněných žen a dětí v Rakousku," řekl Nehammer v telefonu Zelenskému podle rakouského webu OE24.

Dosud bylo do Rakouska přivezeno a ošetřeno více než 30 pacientů – zejména zraněných žen a dětí. Někteří z nich se již plně zotavili a vrátili se na Ukrajinu, uvedl kancléř. Dodal také, že z Rakouska přiteklo do válkou zničené země kolem 130 milionů eur. Zelenskyj kancléři za jeho rozsáhlou podporu výslovně poděkoval.

[chooze:article;value:495979]

​Rakousko je sice vojensky neutrální, ale například rakouský prezident Alexander Van der Bellen opakovaně vyjádřil zemi podporu a v únoru také osobně navštívil Kyjev. Cestu tehdy označil jako gesto míru a znamení solidarity s Ukrajinci. "Ukrajinky a Ukrajinci bojují za svou zemi a za budoucnost pro své děti. A my jim v tom pomáháme," řekl prezident.

Analytik popsal, jak nyní probíhají boje na Ukrajině a proč jsou tam tak vysoké ztráty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.