Ukrajina se dostává do kritického stavu. Ve hře je masivní mobilizace

Potíže ukrajinské armády s počty vojáků se prohlubují. Letní ofenzíva přinesla Ukrajincům velké ztráty jak na životech, tak vysoké počty zraněných. Armáda tak nemá dostatek mužů, aby mohla efektivně střídat vojáky na frontě.

Nedostatek vojenského personálu by armáda ráda vyřešila další vlnou mobilizace. "Armáda argumentovala nutností bránit stát. Jejich plány hovoří o zhruba 450 až 500 tisících lidí. To je velmi vážné číslo," prohlásil podle agentury Unian ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

[chooze:article;value:533218]

​Zároveň však uvedl, že se zatím mobilizovat nebude. Zelenskyj totiž podle vlastních slov potřebuje slyšet více přesvědčivých argumentů, aby na návrh armády kývl. Další vlnu mobilizace by navíc musel schválit i ukrajinský parlament.

Koho by se případná vlna mobilizace týkala, Zelenskyj zatím neuvedl. Zdůraznil však, že by nepodepsal zákon, který by vyhlásil mobilizaci žen. A to ani kdyby ho schválil parlament.

Ukrajina v současnosti pracuje i na dalších opatřeních, které mají usnadnit dlouhou a náročnou válku. Mezi ně patří i práce na navýšení produkce zbraní. "Musíme vybudovat naši vlastní, nesovětskou infrastrukturu, která bude jednoduchá a uchopitelná. A to jak pro produkci, tak i pro dodání zbraní na frontu. Samotného mě šokovalo, když jsem se dozvěděl, že nedokážeme námi vyrobené zbraně dodat našim vojákům," řekl podle portálu Meduza Zelenskyj.

Ukrajinští vojáci jsou vyčerpaní. Může za to neúspěšná protiofenzíva:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.