Ukrajina se miliardové pomoci dočkala. Vojenskou podporu už schválil i Biden

Poměr hlasování byl 79 pro a 18 proti. Předcházely mu téměř půlroční tahanice, kdy se proti pomoci Ukrajině stavělo konzervativní křídlo republikánů reprezentované především stoupenci exprezidenta Donalda Trumpa, uvedla CNN. Zákon už v sobotu prošel Sněmovnou reprezentantů ovládanou demokraty.

​Ukrajině mají připadnout téměř dvě třetiny z celkového balíku, tedy bezmála 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu Kč). Americká vláda v předstihu připravila první část pomoci v hodnotě miliardy dolarů, kterou by Kyjev měl obdržet během několika dní.

[chooze:article;value:551822]

Mělo by jít o dodávku dělostřelecké munice, raket protivzdušné obrany, obrněných vozidel a další výzbroje, na kterou Ukrajina bránící se přes dva roky ruské invazi čeká jako na smilování. Nedostatek střeliva je hlavním důvodem, proč okupační vojsko převzalo v posledních měsících na frontě iniciativu a dobylo důležité ukrajinské opěrné body na Donbasu jako je například Avdijivka. Součástí jsou také peníze na podporu amerických operací v regionu, tedy především k výcviku ukrajinských vojáků v sousedních zemích.

Rychlost dodávky je podle agentury AP dána tím, že americký armáda má v Evropě sklady vojenského vybavení a mohutný logistický systém, který vznikl při předchozích dodávkách výzbroje Kyjevu.

[chooze:article;value:551156]

​Na podporu Izraele je určeno 26 miliard dolarů, v nichž je započítána humanitární pomoc v Pásmu Gazy. Tchaj-wanu a asijským spojencům USA připadne zhruba 8 miliard dolarů.

K hlasování Senát připojil i zákon, umožňující z bezpečnostních důvodů zakázat v USA platformu Tik Tok, pokud ji čínský vlastník do roka neprodá. Senátoři rovněž schválili možnost zabavení aktiv ruské centrální banky za účelem obnovy Ukrajiny a uvalení sankcí na Írán, Rusko, Čínu a zločinecké organizace obchodující s fentanylem.

Americká Sněmovna schválila pomoc Ukrajině. Kyjevu pošle USA přes bilion korun (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.