Moderní bydlení

Ukrajina si připomíná výročí války. Vyhrajeme, slibuje prezident Zelenskyj

Stále stojíme při vás! To je motto, kterým při druhém výročí začátku války vyjádřili podporu Ukrajině nejen lídři mnoha zemí, ale v ulicích i statisíce lidí po celém světě. Do žluto-modrých barev ukrajinské vlajky se oděly budovy evropských i světových metropolí. Druhé výročí války si připomněli i lidé u památníku na náměstí Nezávislosti v Kyjevě. "Zemřelo mi hodně přátel, hodně. Můj přítel je v armádě. Je to velmi těžké. Chtěla bych, aby to všechno už skončilo," řekla obyvatelka Kyjeva Malvina Lechynan.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svůj projev k výročí pronesl symbolicky na letišti Hostomel u Kyjeva. Právě tam ukrajinští vojáci na počátku invaze úspěšně odrazili výsadek ruských vojáků, kteří se měli bleskově zmocnit Kyjeva. "Každý normální člověk chce, aby válka skončila. Ale nikdo z nás nedovolí, aby skončila i naše země. Pojďme za to bojovat. Vyhrajeme," pronesl Zelenskyj.         

Do Kyjeva na výročí přijela i čtveřice světových lídru v čele s Ursulou von der Leyenovou. Do ukrajinské metropole cestovali přes noc vlakem z Polska. "Evropa bude stát po vašem boku tak dlouho, jak to bude nutné. S větší finanční podporou, municí, výcvikem pro vaše vojáky, větším množstvím protivzdušné obrany a investic do obrany," slibovala von der Leyenová.

[chooze:article;value:543451]

Italská premiérka Meloniová a kanadský premiér Trudeau se Zelenskym v Kyjevě uzavřeli bezpečnostní dohody v hodnotě desítek miliard korun, které už Ukrajina podepsala i s Francií a Německem.                                                                                                                   

Nedostatek munice podle analytiků přiměl minulý týden ukrajinské síly, aby se stáhly z města Avdijivka na východě země. Boje probíhají také kolem města Bachmut. Ruské síly údajně postupují v okolí města hlouběji na ukrajinské území. Na jihu země postupují i u obcí Robotyne a Verbove v Záporožské oblasti. Právě tam přitom Ukrajina zaznamenala úspěchy během své loňské protiofenzívy.

Ukrajině se prý částečně daří odrážet ruské útoky u města Cherson, Rusko ale zřejmě dobylo část území v oblasti kolem obce Krynky, asi 30 km od města. Ukrajině se také daří v útocích na ruskou černomořskou flotilu a také v sestřelování ruských letadel. Nad Azovským mořem například údajně sestřelila již druhý ruský letoun A-50U, v hodnotě více než 8 miliard korun.                                                                                                      

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.