Ukrajina slaví úspěch. Rusko se pokusí o vylodění, krotí nadšení český generál

Nečekaný úspěch slaví Ukrajinci. Podařilo se jim sestřelit stíhačku Su-30SM, její hodnota je odhadovaná podle listu Kyiv Independent na 50 milionů dolarů, což je v přepočtu téměř 1,3 miliardy korun.

"Okupanti ztratili kontakt se svým letounem 11. září okolo páté hodiny ranní. Zhruba o tři hodiny později zahájili Rusové pátrací a záchrannou operaci," informuje web Ukrainian News.

[chooze:article;value:474369]

​Rusové ve středu na místo nehody poslali dva pátrací vrtulníky a letoun An-26. Jejich posádky nejprve objevily mastnou skvrnu na hladině moře asi sedmdesát kilometrů severně od mysu Tarkankut, který je v západní části Krymského poloostrova. Později se jim podařilo vypátrat také trosky stíhačky.

"Stroj Su-30SM, o který Moskva přišla, patří k těm mírně zastaralým," míní bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý. "Podobně jako další typy jde o modifikaci Su-27. Každý takový sestřel samozřejmě snižuje schopnosti Rusů podporovat svou ofenzivu. Pro Ukrajince se však jedná o úspěch, který bych přeceňoval," míní Šedivý.

Současná aktivita Kyjeva může mimo jiné souviset se snahou získat zpět pod jeho kontrolu ropnou plošinu, kterou nyní okupují Rusové.

"Očekávám, že se Ukrajinci budou i nadále snažit posilovat svůj vliv v Černém moři, čímž zároveň chrání své jižní křídlo. Oni už Rusům také zlikvidovali mnoho výsadkových lodí. I nadále jim však zůstává poměrně velká kapacita pro případné vylodění. To se Moskvě v minulosti už dvakrát nepovedlo a nepochybně se o něj pokusí i v budoucnu," dodává český generál ve výslužbě.

V hledáčku Moskvy je mimo jiné, jak vyplývá z dříve uniklých informací, milionová Oděsa.   

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.