Ukrajina zaútočila na Rusko. Cílila na energetickou infrastrukturu

Ukrajinská armáda provedla v noci na sobotu masivní útok na Rusko. Až na osm tamních regionů dopadaly ukrajinské drony. Ty cílily hlavně na energetickou infrastrukturu. Pod palbou se ocitla ruská zařízení, která podporují vojenskoprůmyslovou výrobu. Ve Smolenské oblasti západně od Moskvy se stal terčem útoku palivový a energetický komplex.

"Zhruba ve dvě hodiny ráno vypukl požár v ropném skladu. Jsme na místě a všechno je pod kontrolou. Vyzývám všechny, aby zůstali v klidu. Nepodléhejte provokacím. Na všem pracujeme," uvedl gubernátor Smolenské oblasti Oleg Smoljakov.

Rusko tvrdí, že sestřelilo na 50 ukrajinských dronů. Úřady ale poškození klíčových míst v několika oblastech připustily. Ukrajinský útok má na svědomí i několik mrtvých. Ukrajina v posledních týdnech útoky na ruské území zintenzivnila. Kyjev totiž slíbil odvetu za rozsáhlé ruské bombardování kritické ukrajinské infrastruktury.

[chooze:article;value:551897]

"Ukrajina nežádá o vojáky do boje proti ruským okupantům. Ukrajinci sami drží frontovou linii. Potřebujeme ale pomoc a čekáme už moc dlouho. Potřebujeme další systémy protivzdušné obrany. Ty skutečně mohou změnit situaci," zdůraznil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusové v minulých dnech bombardovali například město Černihiv, kde zemřelo nejméně 18 lidí. V pátek zase vypálili rakety na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny. Tam zasáhli a vyřadili z provozu železnici. Rusko v pátek zaútočilo i na Oděsu, kde rakety poškodily přístavní infrastrukturu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.