Ukrajina ztrácí na Západě podporu. Problémy má Zelenskyj i doma

Tolik probíraná ukrajinská protiofenziva se nevydařila tak, jak Kyjev sliboval. Prezident Volodymyr Zelenskyj to částečně hází na Západ. Nedostal prý potřebné zbraně. Některé západní politiky tím přitom naštval. Ve Spojených státech se možná už nenajdou potřebné finance na podporu Ukrajiny.

Návrh Bidenovy vlády na další pomoc v hodnotě desítek miliard dolarů leží už od října v Kongresu. Jeho schválení brzdí republikáni, kteří tyto výdaje podmiňují zpřísněním americké imigrační politiky. A dohoda s demokraty není na dohled. V úterý měl k senátorům ve videoprojevu za zavřenými dveřmi promluvit Zelenskyj. Očekávalo se, že bude apelovat na zákonodárce s tím, že bez pomoci USA je velké riziko prohry ve válce s Ruskem. Ukrajinský prezident však na poslední chvíli své vystoupení zrušil.

Ukrajinské úřady samy přiznávají, že je válka v patové situaci. "Ukrajina naráží hlavně na nedostatek lidských zdrojů. Chybí lidé, kteří byli na vojně, muži, kteří by na frontě bojovali," dodává pak bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Popularita Zelenského začíná podle odborníků výrazně slábnout. A na mnohé už nepůsobí ani jeho útočné proslovy. "Typickým příkladem je Polsko, kde ke změně došlo, a to na základě částečně nešťastných výroků Zelenského, ale také určitého tlaku polské vlády," říká odborník na ukrajinskou politiku Michal Lebduška. "Už je ale zřetelné, že i lidé z jeho nejbližšího okolí říkají, že nastal čas na jednání," dodává pak Svoboda.

[chooze:article;value:531602]

I přímo na Ukrajině se už objevuje výrazná opozice. Na jaře by se tam měly přitom konat prezidentské volby a spekulovalo se o tom, že by Zelenského mohl vyzvat starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

"Oni byli ve velkých sporech už předtím. Je to kvůli tomu, že Kličko je součástí starého establishmentu, vůči kterému se Zelenskyj vymezoval ve své kampani. Takže je to starý konflikt," vysvětluje Lebduška. "Jsou to dvě výrazné osobnosti. A zřejmě Ukrajina hledá nového lídra, který bude pragmatičtější. A otázka je, zda je Kličko tím novým mužem Ukrajiny," myslí si pak Svoboda.

Kličko ale prohlásil, že chce současnou hlavu státu podporovat, dokud válka neskončí. Zároveň podpořil generála Zalužného, který, na rozdíl od prezidenta Zelenského, tvrdí, že se válka dostala do slepé uličky. Jak Kličko, tak Zalužnyj říkají, že by Kyjev měl přestat lhát o stavu, do něhož se válka s Ruskem dostala.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.