Ukrajince obžalovali z vraždy mladého Roma v Brně. Hrozí mu 18 let ve vězení

Třiadvacetiletý Nikolas letos v červnu zemřel na následky pobodání, jeho dva kamarádi skončili zranění. Kriminalisté případ vyšetřují jako vraždu a ublížení na zdraví a z těchto trestných činů státní zástupce v úterý obžaloval 37letého muže z Ukrajiny. Na webových stránkách Krajského státního zastupitelství v Brně o tom informoval mluvčí Hynek Olma. 

"V případě, že bude uznán vinným za spáchání shora popsané trestné činnosti, hrozí mu trest odnětí svobody na 10 až 18 let," upřesnil. 

[chooze:article;value:509968]

Incident umocnil napětí ve společnosti a prohloubil nevraživost romské komunity vůči ukrajinským uprchlíkům. Na facebookové stránce organizace Romea se v reakci na obžalobu hromadí komentáře od příslušníků romské komunity o tom, že se konečně dočkali spravedlnosti. 

Vlnu emocí, kromě samotného incidentu, vyvolalo srpnové rozhodnutí brněnského krajského soudu, který podezřelého muže propustil z vazby. Policie jej poté nadále stíhala na svobodě. Od zástupců romské komunity tehdy zaznívalo, že je to pomyslné plivnutí do jejich tváře (psali jsme o tom zde). 

Více se k případu dozvíte v reportáži (13/6/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.