Ukrajince zprostili viny za zabití Roma v Brně. Sebeobrana, rozhodl soud

[chooze:gallery;value:35257]

​Romana R. původem z Ukrajiny zprostil brněnský krajský soud viny. Po úmrtí Roma u Brněnské přehrady z loňského června tvrdil, že jednal v sebeobraně. To teď soud potvrdil. "Jednání pana obžalovaného bylo sebeobranou," řekla soudkyně Dita Řepková.

Státní zástupce Petr Bejšovec předtím změnil kvalifikaci z vraždy na zabití. Soud přesto případ vyhodnotil tak, že se Roman R. nedopustil trestného činu. Obhajoba požadovala úplné zproštění s tím, že šlo o nutnou sebeobranu, od samého začátku. Proti verdiktu si může žalobce ještě podat odvolání.

[chooze:article;value:539073]

Incident se odehrál loni 10. června u Brněnské přehrady. Předcházet jí měl už slovní konflikt při cestě v tramvaji, kde si měli Romové pouštět nahlas hudbu a kouřit. Roman R. je měl napomenout. Naplno měla potyčka propuknout, až když skupinka vystoupila z vozu. Kromě mrtvého na místě zůstali také dva zranění.

Podle soudního znalce z oboru lékařství Jana Krejsy Rom zemřel kvůli bodnořezné ráně do břicha. Ta byla hluboká 12 centimetrů, zasáhla mimo jiné dolní dutou žílu a kyčelní tepnu. "Možnost záchrany byla jen teoretická," uvedl dříve Krejsa.

Vražda seniora po letech znovu u soudu. Odsouzení se snaží obnovit proces (11/3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.