Ukrajinci dál sveřepě bojují. Z Evropy i USA jim má přijít nová vlna pomoci

Kyjev a Lvov se v noci na úterý staly cílem ruského ostřelování. Protivzdušná obrana prý zničila kolem 30 dronů íránské výroby. Vzdušným útokům čelilo také Záporoží na východě země.

V rámci své protiofenzivy pak Ukrajinci údajně pomalu postupují, Rusko to ale nepřiznává. Ukrajinské jednotky útočí celkem na třech úsecích fronty. Největší postup zaznamenaly u obce Krasnopolivka poblíž města Bachmut.

"V některých oblastech naši bojovníci postupují vpřed, v některých brání své pozice a odolávají útokům okupantů. Nemáme žádné ztracené pozice. Pouze ty osvobozené. Oni mají pouze ztráty," tvrdí pak ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

[chooze:article;value:509954]

Americký prezident Joe Biden mezitím prohlásil, že reálně hrozí použití taktických jaderných zbraní ze strany Ruska. Minulý týden už je Rusové umístili i do Běloruska. Mají být až třikrát silnější než bomby, které Spojené státy za druhé světové války svrhly na japonské Hirošimu a Nagasaki.

Další balíček finanční pomoci Ukrajině by ještě během úterý měla navrhnout Evropská unie. Má jít o více než bilion korun a peníze jsou určeny především na běžné výdaje ukrajinské vlády a také na naléhavě nutné rekonstrukce.

A svou pomoc nabídl i americký výrobce stíhaček F-16 Lockheed Martin. Ten je ochotný kromě dodání strojů poskytnout ukrajinským pilotům i výcvik v jejich ovládání. O americké stíhačky Ukrajina žádá už několik měsíců.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.