Ukrajinci ještě mohou překvapit, říká generál. Pomalu dochází čas, varuje analytik

Rusové se podle Petraeuse na protiofenzivu dobře připravili. Právě to ztěžuje ukrajinským obráncům práci. Ve svém komentáři pro deník The Washington Post ale upozornil, že ještě mohou uspět.

"Ukrajinské síly postupují ve dvou klíčových oblastech. Ve středu Záporožské oblasti u Robotyne po cestě na Tokmak a Melitopol a ve východní části regionu na jih od Velyke Novosilky," napsal.

S tím, že tato část Ukrajiny je důležitá, souhlasí i Stojar. "Pokud by se ukrajinské síly dostaly k Azovskému moři, k Melitopolu, přeťaly by komunikační linie, Krym by byl po této stránce opět izolován, to by ruské straně způsobovalo zásadní problémy," řekl TN.cz. "Dá se vycházet z toho, že toto je primárním cílem ukrajinské protiofenzivy," dodal.

[chooze:article;value:519402]

Právě tato oblast proto může být pro obě strany zlomová v rámci frontové linie i celé války. Podle Petraeuse je možné, že Ukrajinci schválně útočí na velkém území, aby Rusy unavili. 

"Ukrajinci se snaží už několik týdnů, ale ta ruská obranná linie je budována velmi důkladně," uvedl Stojar. "Pokud by se ukázalo, že je ruská strana útoky vyčerpána, že by tam nebyla schopna doplňovat své jednotky, zatímco Ukrajina by byla schopna nasadit své ještě nepoužité rezervy a prolomit tu linii, mohlo by to mít ten největší efekt," myslí si.

To, zda se jim to podaří, podle Stojara zatím není jisté. Navíc jim pomalu dochází čas. "Mají několik týdnů před příchodem podzimního počasí, které přinese rozbahněný terén a v podstatě další problémy s tím spojené. To je v tomto prostoru z historického hlediska zásadní faktor," prohlásil.

Ukrajinci útočí například i na Krym, Donbas či Charkovskou oblast. Podle Stojara jde ale spíše o symbolické útoky. "Nejsou to ty zlomové body frontové linie," upozornil.

[chooze:article;value:519134]

I on si myslí, že protiofenziva ještě stále může uspět. "O úspěchu a neúspěchu může rozhodovat jen několik kilometrů," poznamenal. "Nedá se nic vyloučit," doplnil.

"Rusové se zjevně přizpůsobili realitě této fáze války, a přestože čelí vážným výzvám, bylo by bláhové je odepisovat," varoval Petraeus. 

Předseda amerického sboru náčelníků štábů Mark Milley v rozhovoru pro kanál Almamlakatv uvedl, že ukrajinská protiofenziva rozhodně není selháním. 

[chooze:article;value:519496]

"Překročili hlavní první obrannou linii. Obrannou linii, kterou Rusové připravovali mnoho měsíců, jsou tam minová pole, dračí zuby (protitankové jehlany, pozn. red.) a protitankové zákopy. Je to složitá matice obranných příprav, Ukrajinci ji překračují," sdělil.

Úspěch protiútoku je podle všech tří odborníků příliš brzy hodnotit. "Je jasné, že zatím došlo k částečnému úspěchu. Rychlost útoku byla pomalejší, než jsem očekával, ale to ve válce není nezvyklé, protože válka je na papíru jiná než v realitě," zdůraznil Milley.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.