Moderní bydlení

Ukrajinci nasadili novou taktiku. Na Rusy z nebe lijí roztavený kov

Ukrajinská armáda nasadila do boje s Rusy takzvané dračí drony. Upozorňuje na to například americká CNN. Jde o zařízení vybavená takzvaným termitem, směsí hliníkového prášku a oxidu železa, která hoří při teplotě přes 2 000 stupňů Celsia za vzniku doběla rozžhaveného roztaveného železa.

To z dronů Ukrajinci následně vylévají na ruské pozice ukryté pod korunami stromů a vegetaci tím ničí. A nejen ji. Jak upozorňuje web Kyiv Independent, podobně jako další zápalné zbraně způsobuje i termit devastující zranění.

Zasažení vojáci často utrpí rozsáhlé a hluboké popáleniny. Horkem a toxickými plyny bývají zasaženy také dýchací cesty a ti, kteří toto utrpení přesto přežijí, se následně potýkají s doživotními psychickými i fyzickými následky.

[chooze:article;value:572276]

Možná i proto Ukrajinci přezdívají těmto dronům také Vidar, což je severský bůh spojovaný s pomstou. "Úderné drony jsou naše křídla pomsty a přinášejí oheň přímo z nebe!" uvedla k nim ukrajinská 60. mechanizovaná brigáda. Ve výzbroji ji ale mají také další jednotky.

"Tyto drony se staly skutečnou hrozbou pro nepřítele. Útočí na jeho pozice s přesností, kterou žádná jiná zbraň nedosáhne," tvrdí Ukrajinci dále. Podle expertů má ale spíše jiný účel.

"Je to velmi ošklivá věc. Použití dronu k doručení termitu je celkem inovativní. Pokud jej ale použijete tímto způsobem, jeho účinek bude spíše psychologický než fyzický," nechal se slyšet bezpečnostní analytik a bývalý důstojník britské armády Nicholas Drummond.

Některé země, které Ukrajině dodávají zbraně, nařizují Kyjevu, aby se s nimi pouze bránil (9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.