Ukrajinci očekávají masivní ruskou ofenzívu. Vědí už, kdy by mohla začít

Zatímco před rokem se Ukrajinci připravovali na protiofenzívu, od níž si oni i jejich západní spojenci slibovali vytlačení Rusů minimálně z části ukrajinského území, nyní je ukrajinská armáda podle Institutu pro studium války (ISW) v defenzívě a připravuje se na silný ruský úder.

"Ukrajinské síly pravděpodobně musí činit obtížná rozhodnutí upřednostňující určité aspekty své obrany na úkor snahy omezit ruské vojenské schopnosti nebo na úkor budoucí protiofenzívy," shrnuje ISW situaci na frontě.

Hlavní ruský úder by měl podle šéfa ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyryla Budanova začít už brzy. "Očekáváme zintenzivnění ruských útočných akcí koncem jara a začátkem léta. Zejména na Donbasu," prohlásil v rozhovoru pro německou televizi ARD. O stejném období mluvil také prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro CBS z konce března.

[chooze:article;value:550093]

Hlavní tlak ruských sil bude podle Budanova směřovat na obce Časiv Jar a Pokrovsk v Doněcké oblasti. Přes současné potíže ukrajinské armády prý ale významné změny na frontě neočekává. "Situace je docela obtížná, ale je pod kontrolou," nechal se slyšet.

Ne všichni ale vidí stav na frontě takto pozitivně. Už v březnu varovala odbornice na Rusko a východní Evropu Darra Massicotová, že letos v létě hrozí proražení ukrajinských obranných linií. Její slova potvrzovaly také informace od vojáků přímo z fronty. Ukrajinskou armádu totiž trápí nejen nedostatek munice, ale například také odkládání další mobilizace.

Naprosto zásadním problémem pro Ukrajinu jsou pak průtahy ve schválení další vojenské pomoci ve výší 60 miliard dolarů v americkém Kongresu. "Je nutné Kongresu jednoznačně říci, že pokud Ukrajině nepomůže, Ukrajina válku prohraje," prohlásil podle France 24 v neděli na toto téma sám Zelenskyj s tím, že jestli Ukrajina prohraje, Rusko napadne další státy.

[chooze:article;value:549754]

Do bojů zatím nestihla zasáhnout ani munice, kterou pro Ukrajinu shání Česko, což potvrdil i Budanov. První dodávky dělostřeleckých granátů nejspíš do země dorazí teprve právě až v krizovém období na začátku léta.

Ani svízelná situace, v jaké se teď Ukrajinci nachází, nemusí ale znamenat jasnou porážku. "Ve vleklých válkách se k jarním měsícům často upínají naděje, že úspěšná ofenzíva, na jejíž přípravu měla armáda čas v době zimního operačního útlumu, přinese konečně rozuzlení," připomíná Vojenský historický ústav Praha s tím, že výsledný efekt může být přímo nakonec opačný, jak se ukázalo například při německé jarní ofenzívě v roce 1918.

Analytik: Rusko mělo vstoupit do města Časiv Jar. Pokud ho obsadí, bude pro Ukrajince těžké okupanty vytlačit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.