Ukrajinci postupují na frontě v Záporoží, Rusové jim sestřelili námořní drony

Přes 260 tisíc ruských vojáků, téměř pět tisíc ruských tanků nebo čtyři a půl tisíce ruských dronů. To vše se prý od začátku války podařilo zničit ukrajinským jednotkám.

Ty letos na ruské území podnikly přes 190 dronových útoků. Prezident Volodymyr Zelenskyj odmítá tvrzení, že je jeho protiofenziva pomalá, ukrajinské síly podle něj postupují vpřed.

"V posledních zhruba 72 hodinách jsme zaznamenali pozoruhodný pokrok ukrajinských ozbrojených sil na jižní frontě v Záporoží," řekl v sobotu John Kirby, mluvčí americké Rady pro národní bezpečnost.

[chooze:article;value:520295]

Moskva se snaží ukrajinský postup zastavit ofenzivou na severovýchodě země a rozdělit tak ukrajinské síly. Zdroje ale dochází i Moskvě, která zřejmě zoufale potřebuje nové vojáky. Proto je verbuje například v sousedním Kazachstánu. Za podpis smlouvy jim nabízí v přepočtu 120 tisíc korun.

Do bojové pohotovosti uvedla Moskva údajně i obávané mezikontinentální balistické rakety Sarmat. Ty jsou prý schopné nést až 15 jaderných hlavic s dostřelem až na vzdálenost 18 tisíc kilometrů. Na jeden výstřel by tak raketa přezdívaná Satan II mohla zničit prakticky kterýkoli cíl na planetě.

"Jaký smysl má nasazení jaderných zbraní na frontové linii? Určitě budou buď zničeny, nebo ukradeny. První hlavice byly dodány teprve před několika dny. A Rusové nejsou připravení na provozování takových zbraní," uvedl šéf rozvědky ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanov.

Nobelova nadace mezitím oznámila, že na letošní slavnostní předávání Nobelovy ceny ve Stockholmu nepozve velvyslance Ruska, Běloruska ani Íránu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.