Ukrajinci překročili Dněpr. Terén ale není pro ofenzivu vhodný

​Americký Institut pro studium války (ISW) uvedl, že se na sociálních sítích objevilo několik dní staré video s geolokací, podle kterého se ukrajinské síly dostaly na druhý břeh Dněpru a zapojily se do bojů necelého půl kilometru severně od města Olešky.

Olešky leží na druhé straně Dněpru přímo naproti Chersonu. Obě města spojuje známý Antonovský most. "Vojenští blogeři tvrdí, že 20. dubna se nespecifikované ukrajinské jednotky úspěšně vylodily na východním břehu Dněpru a zajistili pozice na západ od Antonovského mostu a zajistily zásobovací linie," popsal ISW.

Pro Ukrajince by bylo velkým úspěchem, pokud by se jim podařilo vést ofenzivu na "ruské" straně Dněpru. "Tam už je to blízko Perekopské šíje, tedy spojnice Krymského poloostrova a pevniny. Tam by to pro tu ruskou stranu bylo pochopitelně velmi senzitivní. Ukrajinský postup by dával smysl, ale řeka Dněpr tvoří velmi výraznou bariéru," okomentoval stratég Univerzity obrany Richard Stojar.

[chooze:article;value:501069]

Jak podle Stojara, tak ani dle bezpečnostního analytika z Masarykovy univerzity v Brně Jakuba Drmoly se patrně nejedná o začátek často zmiňované ukrajinské ofenzivy. "Už od osvobození Chersonu Ukrajinci prováděli a provádí nájezdy a výpady přes Dněpr. Přeplují řeku na člunech a pokouší se získávat informace, dělat přepady či zaměřovat dělostřeleckou palbu. Tohle není nic převratného, dělo se to posledního půl rok. Není to tak, že by se tam vylodili ve větším počtu. Cílem je otravovat ruské síly co nejvíce," objasnil Drmola.

Kromě toho, že je řeka široká, podél jejích břehů se táhne podmáčená krajina s různými menšími toky a jezery, a to v šíři až deset kilometrů od břehu. Nicméně podle Drmoly není ofenziva v tomto místě zcela vyloučená. Další možností také je, že se Ukrajinci mohou snažit Rusy přesvědčit, že se i přes obtíže rozhodli pro útok v této oblasti, což by pak případně vázalo větší počet ruských sil, které by následně chyběly na jiných úsecích fronty.

Aktuálně se objevily zprávy o výbuchu či výbuších v sevastopolském přístavu na Krymu. Kromě záběrů z videa jsou ale k incidentu jen velmi kusé informace. "Není to nic mimořádného, k podobným útokům došlo už v minulém roce. Zapadá to do celkové ukrajinské strategie, tedy znepokojovat ruského protivníka i na Krymu a ohrožování jeho zásadních vojenských uzlových bodů," vysvětlil Stojar. Drmola podotkl, že byla aktivována i protivzdušná obrana. Rozsah škod ale není známý.

Podívejte se na záběry ze sevastopolského přístavu:

https://twitter.com/Faytuks/status/1650313944697917440

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.