Ukrajinci prorazili ruské linie. Jejich ministr obrany ale skončil

Ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskyj v neděli oznámil, že se jeho silám podařilo prorazit první obrannou linii ruských okupačních sil v Záporožské oblasti na jihu země. "Pohybujeme se mezi první a druhou obrannou linií Rusů," prozradil pro Guardian.

"Ano, je to pravda," potvrdil pak pro BBC ukrajinský postup poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak. "Pomalu, ale jistě se rozjíždíme," dodal s tím, že další linie už by neměly být tak silné, a podobné průlomy by proto mohly pomoci v dalším postupu.

Do jaké míry jsou zprávy o průlomu pravdivé, se nejspíše ukáže až v následujících dnech. Ukrajinští představitelé jsou totiž většinou na informace velmi skoupí. Ani tentokrát blíže neuvedli, kde k průlomu došlo. K největším bojům ale v posledních dnech docházelo u vesnice Robotyne.

[chooze:article;value:520691]

Přes údajný úspěch vojáků ale ve funkci končí ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, který post zastával už od roku 2021. Jeho odvolání oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu v neděli večer. "Domnívám se, že ministerstvo potřebuje nové přístupy a jiné formy interakce s armádou i společností jako celkem," odůvodnil své rozhodnutí.

V pondělí ráno pak svou rezignaci oznámil na sociální síti X sám Reznikov. "Předal jsem svou rezignaci do rukou předsedy ukrajinského parlamentu Ruslana Stafančuka. Bylo mi ctí pracovat pro ukrajinský lid a jeho armádu během nejtěžších 22 měsíců v jeho moderní historii," napsal.

[chooze:article;value:520295]

Co přesně za koncem ministra v úřadu stojí, ale ani prezident, ani Reznikov neuvedli. Změna však probíhá v době zvýšeného protikorupčního úsilí ze strany prezidenta Zelenského. Sám Reznikov sice žádnému obvinění nečelí, několik vysokých úředníků ministerstva ale muselo kvůli podivným zakázkám skončit, a to včetně Reznikovova zástupce Vjačeslava Šapovalova.  

Novým ministrem obrany Ukrajiny by se měl podle Zelenského stát Rustem Umerov. Ten dosud řídil ukrajinský privatizační fond. Velké změny na ministerstvu se ale pod jeho vedením neočekávají.

Ukrajinci postupují na frontě v Záporoží, Rusové jim sestřelili námořní drony:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.