Ukrajinci řekli, kdy se stáhnou z ruského území. Stanovili jednu jasnou podmínku

Ukrajinští vojáci už přes týden působí na ruském území a v Kurské oblasti zabírají další a další vesnice. Podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Heorhije Tychého záleží jen na Rusech, kdy se ukrajinská armáda z ruského území stáhne.

"Čím dříve bude Rusko souhlasit s obnovením spravedlivého míru, tím dříve ukrajinské výpady na území Ruska skončí," cituje jej ukrajinská agentura RBK. Podle Tychého ukrajinské akce na ruském území pomáhají zabránit dalším útokům na Ukrajinu.

Mluvčí dále zdůraznil, že se ukrajinské jednotky snaží co nejvíc omezit ruské civilní ztráty. "Cílem ozbrojených sil Ukrajiny jsou pouze vojenská zařízení a vojenské jednotky," nechal se slyšet a dodal, že Ukrajina nechce anektovat ruské území. 

[chooze:article;value:569385]

Podle amerického portálu The Hill se nicméně Ukrajinci jen tak z obsazeného území nestáhnou. "Vypadá to, že se chtějí na tomto území držet, dokud to půjde," myslí si odbornice na východní Evropu z think tanku Brookings Institution Angela Stentová. Jak dlouho na nově obsazeném území vydrží, podle ní záleží na tom, jestli ukrajinská armáda zvládne své vojáky dostatečně rychle zásobovat.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu oznámil, že ukrajinská armáda kontroluje 74 lokalit v Kurské oblasti. Podle amerického Institutu pro studium války nicméně není jasné, jaké administrativní jednotky tím myslel. Institut dále uvedl, že se mu z dostupných informací podařilo ověřit ukrajinskou vojenskou přítomnost u 41 obcí v oblasti.

Rusko má dost jaderných zbraní na zničení světa, tvrdí analytik. Přesto bývá jeho síla přeceňována:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.