Ukrajinci sestřelili další ruský výzvědný letoun A-50

Ukrajinská vojenská rozvědka potvrdila, že letoun byl sestřelen při společné operaci s letectvem. Sestřelení letadla je "další vážnou ranou" pro ruské vojenské schopnosti, informuje deník Kyiv Independent.

Oleščuk na Telegramu kolem 20:00 místního času poděkoval "všem, kteří zajistili výsledek". Ruská státní tisková agentura RIA Novosti krátce na to oznámila, že "v Kanevském okrese v Krasnodarském kraji havarovalo neidentifikované letadlo". Kanevská oblast se nachází na pobřeží Azovského moře, přibližně 200 kilometrů od frontové linie na Ukrajině.

[chooze:article;value:537270]

Hlavní ředitelství rozvědky Ministerstva obrany Ukrajiny později uvedlo, že letadlo bylo sestřeleno poblíž města Jejsk, které se nachází asi 50 kilometrů severně od Kanevského okresu a je v něm ruské vojenské letiště.

Server Ukrajinskaja Pravda přinesl informaci, že Letoun A-50 byl údajně sestřelen pomocí ruského protiletadlového systému dlouhého doletu S-200. Výroba těchto systémů byla v Sovětském svazu zahájena před 60 lety. Protiletadlový systém S-200 byl v průběhu výroby několikrát modernizován.

Ukrajinskaja Pravda v této souvislosti připomíná, že v červenci 2023 začali Rusové hlásit údery na objekty v Rusku a na okupovaných ukrajinských územích raketami odpalovanými systémy S-200. Podle Rusů Ukrajinci tyto systémy protivzdušné obrany modernizovali, aby mohli útočit na pozemní cíle raketami 5B28.

Ihor Romaněnko, bývalý zástupce náčelníka Generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny odpovědný za protivzdušnou obranu, uvedl, že ukrajinští vojáci byli vycvičeni k úderům na pozemní cíle systémy S-200. Jeho slova potvrzují i zpravodajské služby Spojeného království, které uvedly, že Ukrajina používá S-200 k útokům na pozemní cíle.

Ukrajinskému letectvu se podařilo nad Azovským mořem sestřelit letoun stejného typu už letos 14. ledna. Při téže operaci bylo údajně neopravitelně poškozen také velitelský, průzkumný a komunikační letoun Iljušin Il-22.

Letoun A-50 zajišťuje několik důležitých funkcí pro probíhající válku na Ukrajině, například zjišťování systémů protivzdušné obrany, navádění raket a koordinaci cílů pro ruské stíhačky. Rusko vlastní méně než deset těchto letounů. Jeho cena se odhaduje na přibližně 350 milionů dolarů.

U hranic Ruska s Ukrajinou spadlo letadlo. Zemřít mělo přes 70 lidí (1/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.