Ukrajinci u Bachmutu útočí, možná jde o předzvěst protiofenzívy

"Tvrzení o 'průlomu obrany' na různých úsecích linie dotyku, která se objevila v některých příspěvcích na telegramu, jsou nepravdivá. Celková situace v oblasti zvláštní vojenské operace je pod kontrolou,“ uvedlo v půl jedenácté v noci ruské ministerstvo obrany na sociální síti telegram.

Noční prohlášení je podle CNN velmi “neobvyklé“ a přichází ve chvíli, kdy nejméně dva ruští vojenští blogeři informovali o zhoršující se situaci ruských vojsk u města, které se už dlouho marně snaží dobýt.

Po měsících převážně obranných akcí je Ukrajina kolem Bachmutu v "aktivní útočné fázi", cituje CNN ukrajinského majora Maksyma Žorina, který tam působí.

[chooze:article;value:503602]

​Okupační jednotky sice za letecké a dělostřelecké podpory úporně kousek po kousku postupují, ukrajinští bojovníci však dle generálního štábu využili mezery v ruských křídlech jižně a západně od města a dobyli zpět část území.

To kritizoval šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin, podle něhož z oblastí, které jeho soukromá armáda získala za cenu obětí, uprchly pravidelné ruské jednotky, které je měly udržet. Jeden z ukrajinských velitelů však CNN řekl, že první, kdo vzal nohy na ramena, byli wagnerovci.

Stále zoufalejší Prigožinova kritika ruských vojenských špiček může být podle analytiků snahou zakrýt potíže vyčerpaných wagnerovců, kteří nesou hlavní tíhu bojů o Bachmut.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek v rozhovoru s novináři včetně BBC uvedl, že jeho země potřebuje na přípravu protiofenzívy víc času i obrněné techniky, která postupně přichází. Armáda by sice už mohla úspěšně zaútočit, ale stálo by ji to příliš mnoho vojáků, což je podle Zelenského nepřijatelné.

Prigožin označil jeho slova za lest, podle něj už protiofenzíva začala.

[chooze:article;value:502672]

​Navíc se ukázalo, že Ukrajina dostala od Velké Británie střely s plochou dráhou letu Storm Shadow, které jsou schopné zasáhnout cíle vzdálené přes 250 kilometrů.

Očekávaná protiofenzíva by mohla být podle BBC ve válce rozhodující, protože by překreslila 1 450 dlouhou frontovou linii, která se po celé měsíce neměnila. Bude to také rozhodující zkouška pro Ukrajinu, která touží dokázat, že zbraně a vybavení, které dostala od Západu, mohou vést k významným úspěchům na bojišti. Pokud se tak nestane, může podpora ochabnout a zesílí tlaky na jednání s Ruskem, které bude požadovat územní ústupky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.