Ukrajinci žádají americké stíhačky. Západ ale váhá

Stroj F-16 je stíhací letoun čtvrté generace, který prý může být klíčový k ukončení bojů na Ukrajině. "Pokud je získáme, výhody na bitevním poli budou prostě obrovské. Nejsou to jen F-16. Letadla čtvrté generace, to je přesně to, co chceme," prohlásil například poradce ukrajinského ministra obrany Jurij Sak.

Pokud Ukrajina nedostane letadla F-16, ve hře jsou podle mluvčího ukrajinských vzdušných sil Jurije Ihnata další stroje, jako například francouzské Rafale nebo švédské gripeny. Ty ale odmítl dodat už v prosinci švédský ministr obrany.

[chooze:article;value:485691]

I prezident Zelenskyj apeloval na dodání strojů F-16. Poslední slovo má ale Bílý dům a ten se zatím zdráhá odpovědět. Joe Biden se prý bojí, že budou použity proti cílům na ruském území. "Nemáme, co oznámit ohledně F-16. Jako vždy budeme pokračovat v úzké spolupráci s Ukrajinci," zahrál celou věc do outu mluvčí amerického ministerstva obrany Patrick S. Ryder.

Případná dodávka stíhaček na Ukrajinu by pro Moskvu znamenala velký problém. Rusové zatím ve vzduchu dominují díky svým strojům MiG-31 a Su-34. Moderní stíhačky by ale poměr sil na ukrajinském nebi mohly zvrátit. Na Ukrajinu by nicméně mohli 11 stíhaček MiG-29 brzy poslat Slováci. Podle tamního ministra obrany se čeká jen na rozhodnutí vlády.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.