Ukrajinci zkouší novou strategii. Chlubí se potopením ruské lodi

[chooze:gallery;value:34988]

​Ukrajinská vojenská rozvědka v úterý informovala o útoku na hlídkovou loď Sergej Kotov ruské Černomořské flotily. Akci měla na starosti speciální jednotka Skupina 13, která spadá pod ukrajinské hlavní zpravodajské ředitelství ministerstva obrany.

"Po útoku námořních dronů Magura V5 ruská loď Sergej Kotov zaznamenala poškození zádi, pravoboku i levoboku," uvedla rozvědka na svém facebookovém účtu. Náklady na loď jsou podle ní v přepočtu asi 1,5 miliardy korun.

[chooze:article;value:544721]

​Útok se podle rozvědky stal poblíž Kerčského průlivu. Jak poznamenal ukrajinský portál Kyiv Independent, informace o potopení lodi přišly poté, co byl v noci viděn výbuch u Krymu, po němž byl uzavřen Kerčský most.

Ruské ministerstvo obrany v neděli informovalo o tom, že se jim poblíž Krymu podařilo za jednu noc zničit celkem 38 magurů. I při tomto útoku rozhodly úřady na Krymu o uzavření mostu.

Expert: Operace je úspěchem, ale zásadní změnu nepřinese

Operace představuje významný úspěch, avšak podle Zdeňka Petráše, výzkumníka z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany, který situaci okomentoval pro TN Live, toto vítězství ale na situaci na frontě a osvobozování území zřejmě nic nemění.

Ruská hlídková loď Sergej Kotov byla vybavena silným zbraňovým arzenálem, včetně automatického kanónu schopného ostřelovat pobřeží i další lodě v okolí, její primární úlohou bylo hlídkování a ochrana určeného sektoru, popsal Petráš. Zdůraznil, že zničení lodi ukazuje na schopnost Ukrajiny zasahovat hlouběji v ruském teritoriu, mimo přímý dosah jejich jednotek.

"To, že se Ukrajině tuto loď podařilo potopit, není jenom o tom, že by dokázala jedním nebo dvěma údery tuto loď potopit bez ohledu na to, kde dojde k zásahu, ale jde i o to, kterým směrem mířit zásah, na kterou část plavidla směřovat útok. To je také otázka poměrně specifická a hodná speciálního zaměření," vysvětlil Petráš.

[chooze:article;value:544707]

Petráš také popsal aktuální strategii Ukrajiny ve válce: "To, co Ukrajina v současné době provádí, lze spíše charakterizovat jako takovou formu jistého partyzánského boje, kdy se snaží narušit logistické zásobování ruských jednotek na frontě, zasáhnout citlivé body infrastruktury na ruské straně a podrývat vojensko-ekonomický potenciál ruské strany a samozřejmě se snaží i o dopad na psychiku ruských vojáků a ruské populace."

Podle Petráše je to jedna z forem boje, která má svůj účinek a efekt i na taktické úrovni. "Může mít i svůj dopad na vývoj situace na frontě, pokud tedy dojde k poměrně signifikantnímu omezení materiálního logistického zásobování jednotek na frontě. Jestli to bude mít vliv na vývoj situace na frontě, na posun frontové linie, těžko říci, to ukáže až čas, ale já osobně jsem toho názoru, že byť se jedná o významné zásahy, ale dopad na situaci na frontě pro ukrajinskou stranu to mít nebude."

Na celý rozhovor se Zdeňkem Petrášem se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.