Ukrajincům se sníží dávky. Mnozí nevědí, jak z peněz od státu vyžijí

Nouzové ubytování bude stát nově proplácet uprchlíkům jen 150 dnů. Pak už jen dětem, seniorům a postiženým. Zároveň se dospělým sníží od července humanitární dávka o 1 730 korun na 3 130 korun měsíčně.

"Myslíme si, že je důležité, abychom posílili osobní zodpovědnost ukrajinských uprchlíků za to, aby se více adaptovali a integrovali jak do pracovního trhu, tak do společnosti," pronesl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:508889]

Učitelka jógy Marika Korobová z Kyjeva už teď ví, že kvůli nově vypočítaným dávkám budou její rodině na život v Ostravě měsíčně chybět nejméně čtyři tisíce korun. "Když to nepůjde, tak pojedeme domů. Ale doufám, že to zvládneme," řekla Marika.

Podobné dilema teď řeší 345 000 ukrajinských uprchlíků, kteří v Česku dostali dočasnou ochranu. Od soboty pro ně začnou platit nová přísnější pravidla. Někteří Ukrajinci už proto vracejí klíče od bytů. Například největší pronajímatel bytů v Česku uprchlíkům poskytl 750 bytů. Sto rodin už ohlásilo odchod. Další se rozhodnou během měsíce.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.