Ukrajině se nelíbí ochranná opatření. Zažaluje Polsko, Maďarsko a Slovensko

Polsko, Maďarsko a Slovensko zavedly zákazy dovozu ukrajinských zemědělských produktů jako ochranné opatření pro své vlastní zemědělce poté, co Evropská komise v pátek odmítla prodloužit opatření proti čtyřem ukrajinským zemědělským produktům. Tato opatření byla původně přijata na začátku roku na základě dohody se sousedními členskými státy EU.

"Je důležité prokázat, že tato opatření nejsou právně nezávadná. Proto zítra zahájíme soudní řízení," prohlásil Kačka v pondělním rozhovoru pro portál Politico. Ukrajina plánuje žalovat tyto tři země u Světové obchodní organizace (WHO).

"Myslím, že celý svět by měl vidět, jak se členské státy v EU chovají k obchodním partnerům a vlastní Unii, protože to může mít dopad na ostatní země," dodal Kačka.

[chooze:article;value:522630]

​Slovensko rozšířilo stávající zákaz EU na čtyři agrární komodity, zatímco Polsko přidalo zákaz na ukrajinskou mouku a krmivo pro zvířata. Maďarsko zase rozšířilo svůj zákaz na 25 dalších produktů.

Maďarská opatření jsou především symbolická, zatímco polská mohou významně ovlivnit ukrajinský vývoz. Pokud Polsko nepřehodnotí svá opatření, existuje pravděpodobnost, že Kyjev zakáže dovoz ovoce a zeleniny z Polska.

"Polský zákaz zemědělcům nepomůže, ceny neovlivní, protože ceny jsou globální. To, co dělají, je založeno na veřejném mínění," uvedl ukrajinský úředník.

Čeští zemědělci volají po zákazu dovozu ukrajinského obilí. V některých zemích už platí (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.