Ukrajinou otřásají korupční skandály. Zelenskyj čistí státní správu

Ukrajina je ve válce, kterou vyvolalo Rusko, už jedenáct měsíců. A zatímco obyvatelé země zažívají ty nejhorší chvíle, někteří politici během toho zvládají myslet na své vlastní kapsy. Nejlépe plné peněz.

"Už děláme personální změny, některé dnes, některé zítra, týkají se úředníků na různých úrovních, na ministerstvech a na dalších vládních úřadech. Stejně tak i v regionech a bezpečnostních složkách," řekl k situaci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zmínění náměstci obvinění popírají. Zelenskyj už odvolal pět gubernátorů, včetně lídrů Záporožské a Charkovské oblasti. Důvody tohoto kroku nejsou známé. Podobně nejasná je i rezignace zástupce šéfa prezidentské kanceláře Kyryla Tymošenka.

[chooze:article;value:485934]

​Na problémy s korupcí upozorňují ukrajinské úřady už dlouhodobě. Boj proti nim bude totiž klíčový nejen během nadcházejících dní ve válce, ale i později, při obnově země. Méně problémů znamená více investic ze zahraničí a také vyšší šanci na vstup do EU.

"Další nepřítel, se kterým musí Ukrajina bojovat, je náš vlastní. Potřebujeme se postavit korupci, udělat reformu řízení korporátních společností nebo reformu soudnictví. Tohle všechno naše země nutně potřebuje bez ohledu na válku," upozornil šéf ropné a plynárenské společnosti Naftogaz Oleksij Černyšov.

Prezident Zelenskyj navíc zakázal státním zaměstnancům dovolené v zahraničí. Několik vysoce postavených úředníků se totiž během války jezdilo rekreovat do evropských letovisek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.