Ukrajinská armáda cílí na Krym. Chování Rusů prozradilo jejich problémy

Ukrajinská armáda cílí na obsazený Krym a tamní muniční sklady a letiště. Rusové nejspíš proto dočasně zastavili dopravu na Kerčském mostě, který poloostrov přímo spojuje s Ruskem. Přesný důvod uzavření dopravní tepny ale úřady neuvedly. "Pohyb vozidel na krymském mostě je dočasně zablokován. Žádáme osoby na mostě a v okolním prostoru, aby zachovaly klid a řídily se pokyny ostrahy," informovaly úřady.

Volodymyr Zelenskyj přitom aktuálně ve video projevu na bezpečnostním fóru v Aspenu označil devatenáct kilometrů dlouhý most za jeden z primárních cílů. Podle něj je stavba, kterou před pěti dny poničil útok dálkově ovládaných člunů, postavena v rozporu s mezinárodním právem.

[chooze:article;value:514103]

"Krymský most, to není jen logistická trasa. Je to trasa používaná k zásobování války municí, a to se děje denně. Takže je to pro nás pochopitelně terč. A terč, který přináší válku, nikoli mír, musí být neutralizován," řekl Zelenskyj.

Ukrajinský prezident také mluvil o dosavadním postupu ukrajinské armády při osvobozování okupovaného území. Kvůli pozdním dodávkám zbraní a munice prý získal nepřítel čas se opevnit a vybudovat rozsáhlá minová pole. Přesto podle něj ukrajinští vojáci postupují. "Řekl bych, že se blížíme k okamžiku, kdy naše vojenské akce mohou nabrat rychlejší tempo, protože se nám daří postupovat některými místy a odminovávat je," dodal prezident Ukrajiny.

[chooze:article;value:512905]

Rusko poté, co odstoupilo od obilné dohody, zaměřilo své útoky na sklady potravin a přístavy, ze kterých Ukrajinci obilí vyváží. To by podle OSN mohlo vyvolat celosvětovou humanitární krizi. "Hrozí, že nová vlna útoků na ukrajinské přístavy bude mít dalekosáhlé dopady na globální potravinovou bezpečnost, zejména v rozvojových zemích," vysvětlila náměstkyně generálního tajemníka OSN Rosemary DiCarlová.

Nedávné ruské akce donutily k reakci také Polsko. Tamní premiér Morawiecki si předvolal ruského velvyslance a chtěl po něm vysvětlit páteční výroky Vladimira Putina o tom, že by měli být Poláci za část svého území vděční Stalinovi.

[chooze:article;value:514408]

"Odstoupení Ruska od obilné iniciativy a útoky na obilné terminály nejsou nic jiného než pokusy eliminovat konkurenta na trhu, záměrně zvyšovat světové ceny potravin a vydělávat na úkor milionů lidí po celém světě," pronesl ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslycja.

Premiér Fiala jednal v Polsku o pomoci Ukrajině. Podívejte se na video (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.