Ukrajinská babička to nevzdala. Vydala se pro vnuka odvlečeného ruskými úřady

Asi 300 tisíc ukrajinských dětí už deportovaly ruské ozbrojené síly z okupovaných částí Ukrajiny do Ruska. Jen minimum z nich se podařilo vrátit k jejich rodinám. Štěstí v neštěstí měl vnuk Oleny Matvienko Ilja. Babička, která se nechtěla smířit s tím, že osiřelého chlapce už nikdy neuvidí, se vydala na velmi nebezpečnou cestu, aby jej osvobodila. Od záchrany ji neodradily ani nálety stíhaček s bombardováním. Musela také překonat čtveřici hranic, jak uvádí Sky News.

Čtyřiašedesátiletá Olena žije v Užhorodu na západě Ukrajiny. Velké obavy měla o osud své dcery Natálie s vnukem Iljou, kteří žili v Mariupolu. Po vypuknutí války v únoru 2022 se ukrývali v centru města ve sklepě, ven vycházeli jen kvůli přípravě jídla na ohni. Když jim začaly zásoby potravin docházet, vydali se na útěk, během kterého viděli, že jejich původní domov byl při bombardování srovnán se zemí.

[chooze:article;value:490813]

​Dalších šest dní se ukrývali v sousedním objektu, který zasáhla ruská střela loni 20. března. "Moje dcera byla zraněná na hlavě a můj vnuk měl šrapnel v pravém stehně, levé stehno měl utržené," vzpomíná babička Olena, co se tehdy stalo. "Natálie zemřela a byla pohřbena před domem, kde žili," upřesňuje žena, které se podle The Times tehdy zhroutil její svět.

Jen několik hodin poté, co Ilja osiřel, jej vojáci odvezli do Doněcku, kde jej ošetřovali v nemocnici, a kvůli zraněním dokonce uvažovali o amputaci nohy. Mezitím už Rusové začali plánovat, že Ilju odvezou do Moskvy. Chlapec to ale odmítl a tvrdil, že si pro něj do Doněcku přijede babička. A nemýlil se.

[chooze:article;value:522469]

​Olena už v té době byla v kontaktu s ukrajinskou prezidentskou kanceláří a podařilo se jí zjistit, kde se její vnuk nachází. A vydala se na šestidenní strastiplnou cestu přes území, kde probíhaly zuřivé boje, a nezalekla se ani bombardování. Za Iljou do nemocnice se dostala loni 21. dubna. "Když jsem ho uviděla, tak jsem se rozplakala. On nejdřív ani nemohl uvěřit, že to jsem já," vzpomíná dojatě babička.

Jejich cesta zpět na Ukrajinu byla ještě složitější a neprobíhala vůbec hladce, do poslední chvíle ani nebylo jasné, zda bude moci Olena s vnukem odjet, nakonec je ale pustili. Nejprve jeli autem do Moskvy. Odtud mohli letět do Turecka a poté do Polska.

Do své domoviny, přesněji do Kyjeva, pak cestovali vlakem. Tam se Ilja musel podrobit dalšímu léčení a z nohy mu vytáhli několik šrapnelů. Přesto další kusy kovu v jeho těle zůstávají a kulhá. Ilja si v novém domově našel kamarády a je prvním dítětem, které se podařilo z ruského zajetí osvobodit.  

Putin navštívil okupovaný Mariupol. Přiletěl vrtulníkem, pak sám řídil auto (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.