Ukrajinská diskotéka v Plzni budí vášně. Pořadatelé ji pojmenovali po Banderovi

Pozornost na sebe upoutala plzeňská diskotéka Aréna, která pořádala sérii akcí pro mladé Ukrajince. Zvláštní akce s názvem Bandera párty, která se konala v Aréně už několikrát, je podle pořadatelů charitativní diskotékou zaměřenou na podporu ukrajinských vojáků.

Vášně však budí zejména název akce odkazující na Stepana Banderu, který v druhé světové válce vedl ukrajinské nacionalisty v bojích proti Sovětskému svazu. Krajně pravicový Bandera se do bojů proti Sovětům spojil s nacisty a dodnes zůstává kontroverzní postavou. Zatímco mnoho Ukrajinců jej považuje za bojovníka za nezávislost země, Rusko, Polsko a Izrael jej otevřeně označují za válečného zločince a antisemitu.

[chooze:article;value:480000]

I přesto, že Aréna odmítá jakékoli spojování akcí s extrémní pravicí, diskotéky nesoucí jméno Bandery si vysloužily vlnu kritiky. "Tohle v Plzni fakt nechci. Vyzývám ukrajinské občany, aby se v Plzni chovali slušně a děkuji těm, kteří tak činí. Bandera byl válečný zločinec. Banderovci mají na svědomí masakry i na československém obyvatelstvu," napsal na facebooku plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO).

Případu se bude věnovat také policie, která zjišťuje, jestli nemohou mít akce pojmenované po Banderovi spojitost s extrémistickými proudy. "S náležitou pozorností se věnujeme případu plánované taneční zábavy pod názvem Bander party, která má proběhnout v Plzni," slíbila na twitteru policie.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.