Ukrajinská protiofenziva začala, potvrdil Zelenskyj. Putin ji shazuje

"S jistotou lze říci, že ukrajinská ofenziva začala, svědčí o tom využití strategických rezerv," prohlásil Putin.

V sobotu to potvrdil Zelenskyj: "Na Ukrajině probíhají protiofenzivní a obranné akce. V jaké fázi jsou, nebudu rozebírat. Myslím, že to určitě pocítíme. Musíme věřit naší armádě a já jí věřím."

Částečné prolomení první ruské obranné linie a v některých částech kolem Bachmutu postup o téměř kilometr a půl. To je podle britské rozvědky nejnovější bilance zisků ukrajinských jednotek na bojišti.

[chooze:article;value:508524]

Ruské jednotky podle Britů místy úspěšně hájí své obranné linie, někde prý ale naopak chaoticky ustupují a stahují se přes vlastní minová pole.

"Nikde na frontové linii ukrajinské jednotky nedosáhly svých cílů. To je zřejmé," tvrdí Putin.

Ačkoli to šéf Kremlu popírá, západní média spekulují o velkých ruských ztrátách. Navíc se prý Moskvě nedaří podle plánu nabírat nové rekruty, letos jich chce Putin do armády přivést několik set tisíc. Zoufalá snaha doplnit stavy na bojišti tak podle expertů může vyústit v další vlnu mobilizace.

[chooze:article;value:508190]

Německý kancléř Olaf Scholz dnes prohlásil, že hodlá brzy mluvit s Putinem a vyzvat ho, aby stáhl vojska z Ukrajiny. "Probíhají jednání. Otázkou je, kdo s kým a o čem vyjednává. Nelze však nutit Ukrajinu, aby přijala Putinovo drancování," řekl.

Kanadský premiér Justin Trudeau zase vyjádřil podporu Ukrajině neočekávanou návštěvou Kyjeva, kde vedle nového v korunách zhruba osmimiliardového balíčku finanční pomoci Ukrajině oznámil, že se Kanada zapojí do výcviku ukrajinských stíhacích pilotů.

Jih Ukrajiny se mezitím vzpamatovává ze záplav způsobených protržením Kachovské přehrady. Sedmadvacet lidí se stále pohřešuje. V Záporožské jaderné elektrárně, která používala vodu z přehrady k chlazení, museli z bezpečnostních důvodů dočasně odstavit poslední reaktor.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.