Ukrajinská vláda přijela do Prahy. Premiér Šmyhal poděkoval Fialovi

Premiér Petr Fiala se svými ministry uvítal ukrajinského předsedu vlády Denyse Šmyhala a členy jeho kabinetu ve Strakově akademii hodinu před polednem a krátce nato začalo společné jednání. Ministři obou zemí se sešli nad tématy jako spolupráce v dopravě nebo poválečná obnova Ruskem napadené země.

Dalšími oblastmi, o kterých mluvili, je společná obranná spolupráce, migrace nebo podpora českého exportu. "Naše spolupráce je velmi široká a zasahuje do všech odvětví společenského života. Není to jednostranná spolupráce o pomoci ČR Ukrajině, ale spolupráce do budoucna, od které si slibujeme řadu projektů prospěšných pro Českou republiku," pronesl Fiala

[chooze:article;value:564346]

Premiér Šmyhal Fialovi i česku poděkoval. "Jsme velmi vděční české vládě i českému lidu za jejich podporu, vojenskou i diplomatickou, která nám umožňuje bránit naši zemi před ruskými barbary," řekl.

Premiéři také oznámili vznik nového závodu na výrobu munice. "Továrna vznikne ve spolupráci s českou firmou Sellier & Bellot," prozradil Šmyhal.

K oznámení se vyjádřila i samotná firma. "V rámci česko-ukrajinských mezivládních konzultací dvě dceřiné společnosti Colt CZ Group SE podepsaly smlouvy s ukrajinskou státní společností Ukroboronprom: Sellier & Bellot a Ukroboronprom se dohodly na spolupráci při výrobě několika typů malorážového střeliva na Ukrajině. Česká zbrojovka v návaznosti na Dohodu o společném záměru s Ukroboronprom z února podepsala smlouvu o transferu technologie pro montáž pušek CZ BREN 2 na Ukrajině," uvedla v prohlášení firma Colt CZ Group.

Ministři vnitra obou zemí by měli na setkání podepsat aktualizovanou smlouvu o policejní spolupráci. ​Ukrajinského premiéra Denyse Šmyhala odpoledne na Hradě přijme také prezident Petr Pavel.

Na tom, že se úterní setkání uskuteční, se ministerští předsedové Šmyhal a Fiala dohodli v květnu v Praze během návštěvy ukrajinského premiéra.

Na tiskovou konferenci premiérů se můžete podívat zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.