Ukrajinské letectvo zaútočilo na Krym. Zasáhlo ruskou válečnou loď

Mohutná exploze otřásla jedním z krymským přístavů v noci na úterý. Cíl ukrajinského letectva byl jasný, ruská výsadková loď dlouhá 112 metrů.

Po silném výbuchu následoval požár a několik dalších menších výbuchů. Výsadkovou loď Novočerkassk používali Rusové pro účely invaze od loňska a plavidlo bylo schopné přepravovat až dvě stovky vojáků i s technikou. V době útoku se na palubě navíc nacházelo velké množství munice.

"Ten výbuch nezničil jen tuto bitevní loď, zničená je i infrastruktura a zásobovací lodě, které byly poblíž. Díky této skvěle koordinované akci ukrajinského letectva jsme zničili loď i okupanty," řekl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat.

[chooze:article;value:533830]

​Rusové sice tvrdí, že loď je jen poničená a půjde opravit, nicméně podle dostupných fotografií a záběrů je velmi pravděpodobné, že zásah byl pro plavidlo opravdu zničující.

Poloostrov Krym, který Putin anektoval v roce 2014, se stává terčem ukrajinských útoků opakovaně. Ukrajinské složky tam od začátku války zasáhly hned několik cílů - včetně armádního velitelství nebo loděnice v Sevastopolu, kde Ukrajinci poničily jinou výsadkovou loď třídy Ropucha a také ruskou ponorku.

Silná exploze zasáhla loni v říjnu i Krymský most, který je známý také jako Kerčský. Nejdelší most v Evropě, který je dlouhý 19 metrů a spojuje Krym s pevninským Ruskem, byl několik dní uzavřený. Podle všeho měly mít útok na svědomí ukrajinské drony.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.