Ukrajinský kněz byl špionem Ruska. Modlil se s vojáky, pak hlásil jejich pozice

Andrij Pavlenko působil jako opat pravoslavné církve na východě Ukrajiny. Společně se modlil s ukrajinským lidem a doprovázel jej po duchovní cestě během těžkých časů války. Soud ale přišel s překvapivým tvrzením. Kněz ve skutečnosti pracoval pro nepřítele Ukrajinců.

Opat podle informací deníku The New York Times byl ruským špionem. Odhaloval ruským velitelům pozice ukrajinských vojáků a umožňoval tím zabíjení obránců Severodoněcka a okolí.

"Na severu je jich asi 500, mají minometnou četu, pět obrněných transportérů a tři tanky," napsal ruskému důstojníkovi v jedné zprávě. V předávaných informacích se měl zaměřovat i na konkurenční církev, o jejímž knězi napsal, že "je třeba ho zabít".

[chooze:article;value:485301]

​Podle deníku CNN vyplývají tyto informace z důkazů, které byly při procesu předloženy ukrajinskému soudu. Opat pak měl podle nich posílat ruskému vedení seznamy lidí, které je potřeba po vpádu ruských vojsk shromáždit.

Soud původně kněze odsoudil na 12 let za mřížemi. Ukrajina nakonec zrádce vydala do Ruska v rámci výměny vězňů. Jeho případ ale není zdaleka ojedinělým. Na konci minulého roku ukrajinské úřady zatkly nebo označily za podezřelé více než 30 duchovních z církve spřažené s Ruskem. Její činnost se proto Ukrajina snaží omezit.

Třetí společné prohlášení lídrů EU a NATO vyzve Rusko ke stažení vojsk z území Ukrajiny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.