Ukrajinský premiér zdůraznil, co potřebují nejvíc: Klíčové je pro nás Polsko

Polsko a Ukrajina k sobě mají blízko, což opět dokázaly mezivládní konzultace, které proběhly tento týden ve Varšavě. Polská média dokonce mluví o jedinečném strategickém partnerství, které spojuje Polsko a Ukrajinu.

Jednali spolu také premiéři obou zemí – Denys Šmyhal a Donald Tusk. Šlo už o druhé mezivládní rozhovory mezi státy, první podobné setkání proběhlo v Kyjevě. 

V rozhovoru pro polský web Polsat News mluvil Šmyhal o obranných plánech své země. Jedním z hlavních cílů Kyjeva podle něj stále zůstává vstup do NATO a do Evropské unie. A právě pro tento cíl je pro Ukrajinu podle Šmyhala klíčové Polsko. 

[chooze:article;value:548493]

​"Ukrajina nemá jinou alternativu než vstup do EU a NATO. Cesta k těmto spojenectvím je napsána v naší ústavě. Dnes bojujeme v souladu se standardy NATO, bojujeme za použití zbraní NATO, cvičíme na cvičištích NATO a provádíme nejrůznější reformy, abychom zajistili, že naše armáda splňuje standardy Aliance," popsal ukrajinský premiér v rozhovoru. "Jsem přesvědčen, že dříve nebo později vstoupíme do NATO. Máme v této věci podporu Polska, našeho nejlepšího souseda a přítele, a jsem přesvědčen, že se staneme členskou zemí NATO," dodal Šmyhal. 

Problém jménem obilí

Jedním z hlavních témat jednání mezi Polskem a Ukrajinou nicméně byla situace mezi polskými a ukrajinskými farmáři. "Naším cílem bylo navázat trvalý kontakt mezi našimi ministerstvy a zemědělci. Musí komunikovat přímo, aby porozuměli novým problémům, jakmile se objeví, a aby byli v těchto vztazích upřímní, pragmatičtí a asertivní.

Na Ukrajině chybí taktičtí zdravotníci. Trápí ji i nedostatek střeliva (3/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.