Ukrajinští a čeští policisté dopadli mezinárodní gang podvodníků. Zadrželi 10 lidí

Čeští a ukrajinští policisté dopadli členy mezinárodního gangu podvodníků, kteří okradli občany Evropské unie, včetně více než 100 českých občanů, o desítky milionů korun.

Podvod měl zosnovat ukrajinský občan v roce 2023 na Ukrajině. Následně k sobě přibral několik zaměstnanců call centra včetně cizinců, kteří mluvili česky a dalšími jazyky. Podle mluvčího policejního prezidia Ondřeje Moravčíka šlo o skupinu Čechů, Ukrajinců, Moldavanů a Kazachstánců. Ti se vydávali za zaměstnance banky, kteří volali lidem, že jejich bankovní účty napadli hackeři.

[chooze:article;value:574901]

​"Nabízeli dočasný převod finančních prostředků na jiné 'bezpečné účty' nebo nákup kryptoměn za výhodný kurz. Během hovorů používali tzv. spoofing telefonního čísla. Oběti tak nabyly dojmu, že jim volá zákaznický servis banky," uvedlo ukrajinské Nejvyšší státní zastupitelství s tím, že si podvodníci přišli na přibližně 30 milionů korun. Podle Moravčíka však částka může přesahovat 50 milionů korun. 

Při domovních prohlídkách na Ukrajině zajistili i mobilní telefony, počítačové vybavení, bankovní karty a další důkazy včetně hotovosti. Policisté měli zadržet deset lidí, přičemž tři z nich, po kterých vyhlásili pátrání české orgány prostřednictvím Interpolu, byli vydáni do Česka. U nás jim hrozí až 13 let za mřížemi.

Podvodných SMS zpráv přibývá. IT expert prozradil, jak se jim bránit:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.