Ukrajinští vojáci mizí z fronty. Mají připravit pro Putina černý scénář

Desetitisíce ukrajinských vojáků se nečekaně stáhly z fronty. Nejspíš se připravují na další ofenzivu na ruské okupační jednotky, domnívá se polský bezpečnostní expert Maksymilian Dura.

"Jsou někde skrytí, v pohotovosti a pravděpodobně někde brzy zasáhnou," prohlásil nadporučík v záloze.

Jak informoval portál Polsat News, podle Dury se Kyjev chystá na protiúder v Záporožské oblasti. Ukrajinci budou chtít osvobodit její druhé největší město Melitopol podle scénáře z Chersonu, ze kterého ruská vojska vyhnali v listopadu.

[chooze:article;value:477606]

"Pokud by takový útok vyšel, Ukrajinci by dosáhli Azovského moře a rozdělili ruskou armádu na dvě poloviny," vysvětlil Dura. Kromě Melitopolu by se mohli zaměřit i na okolí Severodoněcku v Luhanské oblasti.

K potenciální ofenzivě je prý ale Melitopol vhodnější, zásadním způsobem by totiž Kyjevu dopomohl k osvobození Krymu. Podle běloruské opoziční televize Nexta to uvedl vojenský expert a ukrajinský generál Serhyj Savčenko. 

A jestliže se ukrajinským silám podaří dobře připravit, osvobodit by mohly i Berďansk a Záporožskou jadernou elektrárnu. Moskvu se možná pokusí zmást fingovaným pochodem na zmíněný Severodoněck, ve skutečnosti se ale shromáždí v Záporoží, upozornil ruský twitterový účet Rybar věnující se vývoji konfliktu.

Rusové stále bombardují Ukrajinu, potýkají se ale s nedostatkem munice:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.