Ukrajinští vojáci už cvičí v Libavé. Kolik přesně jich je, zůstává tajemstvím

"Na Libavé trénujeme ukrajinské vojáky. Cílem je, aby ozbrojené síly Ukrajiny byly schopné samostatně vést bojové operace a efektivně bránily své území a suverenitu. Je to celoevropské úsilí pod hlavičkou asistenční mise EU. Děláme to taky pro naši obranu," oznámila v neděli na twitteru Armáda ČR.

Pro usnadnění komunikace mají vojáci k dispozici i tlumočníky. Kdy do Česka přijeli a kolik jich přesně je, ale ministerstvo z bezpečnostních důvodů tají.

"Ukrajinští vojáci jsou v České republice na součinnostním cvičení, které 9. 11. schválila vláda. Pomáhali chystat kontinuální výcvik, který nyní začíná v souladu s mandátem, který prošel Parlamentem České republiky," řekl k jejich příjezdu pro iDNES.cz ředitel komunikace ministerstva obrany David Jareš.

[chooze:article;value:474658]

Podle vládního návrhu by v Libavé mohly do konce příštího roku trénovat až 4 000 ukrajinských vojáků. ​Uskutečnit by se mělo celkem pět turnusů. Ve zhruba měsíčních cyklech by se střídaly skupiny až 800 ukrajinských vojáků. Výcvik se má týkat mechanizovaných jednotek i speciálních profesí. 

Cvičení vychází z dvoustranné dohody české a ukrajinské vlády. Výhledově by mělo být podle podkladů převedeno pod asistenční misi EU, která by Česku mohla vrátit část nákladů odhadovaných na 975 milionů korun.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) věří, že při výcviku ukrajinských vojáků získá nové zkušenosti i česká armáda. Dozvědět by se mohla více například o operačních postupech – a to nejen Ukrajiny, ale také Ruska. Vojáci by lépe porozuměli, jak Rusové bojují a jaké mají slabé nebo silné stránky.

Do unijní asistenční mise bude moci Česko podle návrhu vyčlenit až 55 vojáků. Budou moci působit v jakémkoli členském státu ve velitelských strukturách, případně na pozicích instruktorů. Unijní výcvik je zatím plánován na následující dva roky především v Polsku a v Německu. Postupně by mohla mise působit i v dalších členských zemích.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.