Ukrajinu čekají tuhé mrazy. Ideální čas zaútočit, tvrdí expert

Jak ukazují modely meteorologické služby Ventusky, nad západ Ruska se přesouvá masa ledového arktického vzduchu, která by se měla zastavit zhruba na ukrajinsko-ruských hranicích. Východ Ukrajiny tak v následujících dnech čekají tuhé mrazy okolo -15 °C. Ty můžou výrazně rozpohybovat nyní relativně klidnou východní frontu.

"Mráz má na vedení bojové činnosti dvojí dopad. Zaprvé zhoršuje život v poli. Negativně ovlivňuje funkčnost zbraní a vozidel a vyžaduje také větší ochranu lidí proti mrazu, což pro obě válčící strany představuje množství logistických úkolů, které budou muset vyřešit. V tamních podmínkách to ale znamená také lepší průchodnost terénem, protože zmrzne ono problematické hluboké bahno, které se tam tvoří," vysvětluje armádní generál ve výslužbě a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Tuhá zima bude podle Šedivého svědčit hlavně útočníkům. Je tak možné očekávat jak pokus Ukrajinců o protiofenzivu, tak novou ruskou snahu o ovládnutí větší části ukrajinského území, o kterém v minulosti mluvil například ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v rozhovoru pro britský Guardian.

[chooze:article;value:481297]

"Život v zákopech je v takovém počasí pro bránící se vojáky hodně složitý, což má dopad na morálku. Vojáci si například většinou ani nesmí rozdělat oheň. Naopak útočící strana má prostor shromáždit vojáky v pohodlném zázemí a potom vyrazit do boje. V té mobilní fázi útoku pak už mráz takový dopad na vojáky nemá," doplnil generál s tím, že síla a rozsah ruských operací bude záviset i na tom, jak daleko jsou Rusové s přípravou čerstvě mobilizovaných vojáků.

Mírnou výhodu budou mít v tomto čase pravděpodobně o něco lépe vybavení Ukrajinci. "Ukrajina má velkou podporu západních států a také výhodu boje na vlastním území. Naproti tomu Rusové jsou odkázání sami na sebe, navíc zvláště v té první fázi bojů se tam projevilo typické ruské lajdáctví a korupce, což se promítlo do špatného vybavení vojáků. Je ale potřeba dodat, že se Rusové z těchto chyb, zdá se, poučili. Výchozí podmínky obou stran tak budou podobné," uzavírá Šedivý.

EU plánuje summit v Kyjevě. Chce probrat podporu Ukrajiny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.