Uložte své peníze chytře a investujte do zlata

Na burzách a trzích po celém světě se obchoduje nejčastěji s komoditami, jako je zemní plyn, stříbro, měď, káva, cukr, kakao nebo třeba bavlna. Své místo tu má samozřejmě i zlato, které rovněž patří mezi nejžádanější obchodní komodity na světě. Zlato je velmi populární hlavně proto, že slouží jako určitá ochrana proti inflaci a nestabilitě v těžkých dobách.

 

Se zlatem obchodovalo lidstvo od nepaměti a cena zlata se odvíjí od poptávky

Už naši předci ve starověkém Egyptě si vážili hodnoty tohoto drahého kovu. Původně sloužil ke směně zboží nebo výrobě šperků. Ve středověku ho na nějakou dobu vytlačilo stříbro, ale zlato se pak opět přihlásilo o slovo. Teprve od poloviny 20. století není zlato vnímáno vyloženě jako měna. Pořád je to ale cenný drahý kov. Cena zlata se odvíjí od poptávky, proto nejvíc stoupá v dobách krize. Je tedy ovlivněna děním na finančních trzích.

 

Při prodeji zlata nemáte povinnost platit daň z příjmů

Ukládání peněz do zlata rozhodně není žádný přežitek, ale staletími prověřený druh investice. Zlato má nejčastěji podobu zlatých cihliček či slitků. Kilo zlata stojí asi 1,5 milionu korun, ale cena se samozřejmě mění v čase a vy máte možnost koupit i mnohem menší gramáž. Výhodou nákupu zlata je nejenom investice a ochrana před inflací, ale také osvobození od povinnosti platit daň z příjmů a výnosů. Na zlato totiž zákon nahlíží jako na movitý majetek. Můžete obchodovat také s cennými papíry nebo fondy, které jsou na zlato navázané. Pokud s investicemi teprve začínáte, berte investici do zlata jako uložení peněz formou spoření.

 

Zlato jako komodita, se kterou se dobře obchoduje

Stejně jako jiné drahé kovy i zlato je finanční aktivum a velmi dobře se s ním obchoduje. Jednoduše řečeno, budete-li potřebovat zlato okamžitě prodat, neměli byste s tím mít větší problémy. To je také důvod, proč ho centrální banky používají jako zlatou rezervu. Jeho uložení navíc nevyžaduje žádné zvláštní podmínky. Je dobře odolné vůči vlhkosti i výkyvům teplot.

 

Jestliže se rozhodnete investovat do zlata, nemusíte pouze fyzicky nakupovat zlaté cihly nebo slitky. Investujte do něho prostřednictvím podílových fondů online. Výhodou podílového fondu je i diverzifikace. To znamená, že vaše investiční portfolio je tvořeno několika různými investicemi, což zvyšuje bezpečnost vaší investice. A právě zlato bývá součástí dobře diverzifikovaných portfolií.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.